EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D02814

Præsidiets afgørelse af 11. september 2023 om gennemførelsesbestemmelserne til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer og om ophævelse af Præsidiets afgørelse af 19. maj og 9. juli 2008

EUT C, C/2024/2814, 26.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document Date of entry into force unknown (pending notification) or not yet in force.

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj

European flag

Den Europæiske Unions
Tidende

DA

C-udgaven


C/2024/2814

26.4.2024

PRÆSIDIETS AFGØRELSE

af 11. september 2023

om gennemførelsesbestemmelserne til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer og om ophævelse af Præsidiets afgørelse af 19. maj og 9. juli 2008

(C/2024/2814)

EUROPA-PARLAMENTETS PRÆSIDIUM HAR –

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 223, stk. 2,

under henvisning til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer (1),

under henvisning til artikel 25 i Europa-Parlamentets forretningsorden, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I statutten for Europa-Parlamentets medlemmer (»statutten«) fastsættes reglerne og de almindelige betingelser for Europa-Parlamentets medlemmers (» medlem«) udøvelse af deres hverv. Ud over bestemmelserne om det institutionelle aspekt af medlemmernes rettigheder fastlægger statutten nogle ens økonomiske vilkår, der gælder for medlemmerne under deres mandatperiode, og efter at deres parlamentariske virksomhed er afsluttet. Gennemførelsen af statuttens finansielle aspekter henhører i det hele under Præsidiets kompetence.

(2)

Disse gennemførelsesbestemmelser skal ikke alene supplere statutten for så vidt angår de bestemmelser heri, hvor det udtrykkeligt er fastslået, at Parlamentet fastsætter gennemførelsesbestemmelser til den pågældende bestemmelse, men også for så vidt angår de bestemmelser, hvis gennemførelse gør det nødvendigt, at der på forhånd fastsættes gennemførelsesbestemmelser.

(3)

Disse gennemførelsesbestemmelser erstatter endvidere regulativet om omkostningsgodtgørelser og andre godtgørelser til Europa-Parlamentets medlemmer (»omkostningsregulativet«), som blev ophævet på datoen for statuttens ikrafttræden.

(4)

For så vidt angår godtgørelse af omkostninger i forbindelse med sygdom, blev det navnlig med henblik på at mindske de administrative byrder besluttet at anvende den ordning, der gælder for Den Europæiske Unions Domstols dommere og Europa-Kommissionens (»Kommissionen«) medlemmer, bl.a. ved at benytte afregningskontorerne under den fælles sygeforsikringsordning, under overholdelse af de særlige vilkår, der er fastlagt i statutten.

(5)

Hvad angår godtgørelse af udgifter i forbindelse med udøvelsen af mandatet, herunder navnlig rejseudgifter, er disse gennemførelsesbestemmelser baseret på de regler, Præsidiet godkendte den 28. maj 2003, og som indførte princippet om godtgørelse på grundlag af de faktisk afholdte udgifter. I overensstemmelse med disse regler og retspraksis vil en begrænset del af de udgifter, der er forbundet med udøvelsen af mandatet, imidlertid fortsat blive godtgjort med et fast beløb.

(6)

Hvad angår Parlamentets afholdelse af medlemmernes faktiske udgifter i forbindelse med ansættelse af personlige medarbejdere, bør der fastlægges klare regler for ansættelse af assistenter, der rekrutteres til at arbejde i den medlemsstat, hvor det pågældende medlem er valgt. For eksempel skal disse assistenters kontrakter forvaltes af en betalingsagent. Endvidere skal der tages hensyn til den retlige status for akkrediterede assistenter, som er underlagt specifikke regler, der vedtages på grundlag af artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (»TEUF«), og navnlig ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union. I lyset af Parlamentets beslutning af 22. april 2008 er det hensigtsmæssigt at forbyde finansiering af kontrakter, der er indgået med familiemedlemmer til medlemmerne.

(7)

Det bør endvidere i overgangsbestemmelserne sikres, at personer, der modtager bestemte ydelser i henhold til omkostningsregulativet, fortsat kan få udbetalt disse ydelser i overensstemmelse med princippet om beskyttelse af berettigede forventninger. Det skal også sikres, at pensionsrettigheder erhvervet på grundlag af omkostningsregulativet før statuttens ikrafttræden respekteres. Der skal desuden tages hensyn til den særlige ordning, der gælder for de medlemmer, der i en overgangsperiode med hensyn til de finansielle vilkår for udøvelsen af mandatet vil være omfattet af den nationale ordning i den medlemsstat, hvor de er valgt, i medfør af statuttens artikel 25 eller 29.

(8)

Præsidiets afgørelse af 19. maj og 9. juli 2008 om vedtagelse af gennemførelsesbestemmelserne til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer (2) er blevet ændret væsentligt flere gange. Efter femten års gennemførelse bør der foretages yderligere ændringer for at lette interaktionen mellem medlemmerne og den Parlamentets forvaltning, sikre forsvarlig økonomisk forvaltning af de midler, der stilles til rådighed for medlemmerne, forbedre gennemsigtigheden og ansvarligheden og sikre princippet om det parlamentariske mandats uafhængighed. Af klarhedshensyn bør Præsidiets afgørelse af 19. maj og 9. juli 2008 ophæves og erstattes af en ny retsakt, der indeholder alle ændringer. Denne nye retsakt bør træde i kraft på den første dag i mødeperioden efter valget til Europa-Parlamentet i 2024 –

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

AFSNIT I

UDØVELSE AF MANDATET

KAPITEL 1

Vederlag

Artikel 1

Ret til vederlag

Medlemmerne af Parlamentet (»medlemmerne«) har ret til det i artikel 10 i statutten for Europa-Parlamentets medlemmer (»statutten«) fastlagte vederlag fra datoen for deres tiltræden indtil den sidste dag i den måned, hvor mandatet ophører.

Artikel 2

Antikumulationsregler

1.   Vederlag, som et medlem modtager for udøvelsen af et mandat i et andet parlament samtidig med et mandat i Europa-Parlamentet, modregnes i det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag.

2.   I denne artikel forstås ved et »andet parlament« ethvert parlament i en medlemsstat med lovgivningskompetence, som artikel 7, stk. 2, i akten om almindelige direkte valg af medlemmerne af Europa-Parlamentet (3) ikke finder anvendelse på.

3.   Beregningen foretages på grundlag af hvert af de to vederlags størrelse før fradrag af skat.

4.   Medlemmerne har pligt til i deres erklæring om økonomiske interesser at gøre opmærksom på ethvert mandat som omhandlet i stk. 1 og ethvert vederlag, der oppebæres herfor.

KAPITEL 2

Udgifter til lægebehandling

Artikel 3

Berettigede personer og regler for godtgørelse

1.   I henhold til statuttens artikel 18 og i medfør af analogien af den fælles ordning vedrørende sygeforsikring for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber (4) (»den fælles sygeforsikringsordning«) og gennemførelsesbestemmelserne hertil (5) har følgende personer krav på godtgørelse af to tredjedele af omkostningerne i forbindelse med sygdom, svangerskab og fødsel:

a)

medlemmer og tidligere medlemmer, der modtager den i statuttens artikel 13 omhandlede overgangsgodtgørelse eller en pension i medfør af statuttens artikel 14 og 15, for så vidt angår deres egne udgifter og udgifter afholdt:

i)

af deres ægtefæller eller, hvis betingelsen i artikel 62, stk. 2, i disse gennemførelsesbestemmelser er opfyldt, af deres partnere i et fast ægteskabslignende forhold, og

ii)

af forsørgelsesberettigede børn, som defineret i artikel 62, stk. 3, i disse gennemførelsesbestemmelser, indtil disse børn er fyldt 21 år eller senest 25 år, hvis de er under fuldtids skole- eller erhvervsuddannelse, eller på ubestemt tid, hvis barnet lider af en alvorlig sygdom eller af invaliditet, og dette hindrer det i selv at sørge for sit underhold,

forudsat at de pågældende ægtefæller, partnere i et fast ægteskabslignende forhold eller forsørgelsesberettigede børn, ikke er berettigede til ydelser af samme art og størrelse som medlemmer og tidligere medlemmer i henhold til andre lovmæssige eller administrative bestemmelser

b)

personer, der er berettiget til efterladtepension i overensstemmelse med statuttens artikel 17.

De i dette stykkes litra a) og b) omhandlede personer kan frit vælge læge og behandlingsinstitution, jf. artikel 19, stk. 1, i den fælles sygeforsikringsordning.

2.   Når artikel 24, stk. 2, i den fælles sygeforsikringsordning finder anvendelse, forstås der med hensyn til ved den månedlige grundindtægt i henhold til Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 259/68 (6) (»vedtægten«) det vederlag, der er fastsat i henhold til statuttens artikel 10.

3.   Udgifterne til de i nærværende artikels stk. 1 omhandlede godtgørelser afholdes over Parlamentets budget. Artikel 72, stk. 3 og 4, i vedtægten og artikel 20, stk. 6, i den fælles sygeforsikringsordning finder anvendelse.

4.   Forskud som omhandlet i artikel 30 i den fælles sygeforsikringsordning kan kun ydes i form af en erklæring om afholdelse af udgifter til sygehusophold. Den del af udgifterne, der efter anvendelse af godtgørelsessatsen skal betales af de berettigede personer som omhandlet i nærværende artikels stk. 1, tilbagebetales til Parlamentet på de i artikel 30, stk. 2 og 3, i den fælles sygeforsikringsordning fastlagte betingelser.

5.   Medlemmer og tidligere medlemmer, der modtager den i statuttens artikel 13 omhandlede overgangsgodtgørelse eller en pension i medfør af statuttens artikel 14 og 15, kan give afkald på retten til godtgørelse af udgifter til lægebehandling som omhandlet i nærværende artikels stk. 1 med virkning fra den første dag i den måned, der følger efter datoen for indgivelsen af anmodningen. Et sådant afkald har tilbagevirkende kraft fra begyndelsesdatoen for det pågældende medlems første mandat, hvis den relevante anmodning indgives senest tre måneder efter denne begyndelsesdato, forudsat at det pågældende medlem ikke har anmodet om godtgørelse af udgifter til lægebehandling i denne periode.

Hvis en modtager giver afkald på sin ret til godtgørelse af udgifter til lægebehandling, har vedkommende ret til godtgørelse af to tredjedele af sygeforsikringsbidraget, dog højst 400 EUR om måneden.

6.   Ethvert medlem eller tidligere medlem, der i medfør af stk. 5 giver afkald på retten til godtgørelse af udgifter til lægebehandling, er først berettiget til at få adgang igen til ordningen med ret til godtgørelse af udgifter til lægebehandling, jf. stk. 1, når der er gået tolv måneder fra den dato, hvor afkaldet fik virkning. Andre efterfølgende ændringer kan ligeledes først foretages efter et tidsrum af mindst tolv måneder, uanset om det drejer sig om atter at få adgang til ordningen med ret til godtgørelse af lægeudgifter, jf. stk. 1, eller om at give afkald på denne ret.

Uden at dette berører første afsnit, vil efterfølgende anmodninger om ændringer få virkning fra den første dag i den måned, der følger efter datoen for indgivelsen.

7.   Denne artikel finder også anvendelse på tidligere medlemmer, der modtager den i statuttens artikel 13 omhandlede overgangsgodtgørelse, for perioden fra den første dag efter mandatets ophør til den dag, hvor de får ret til overgangsgodtgørelsen.

8.   Denne artikel finder også anvendelse på tidligere medlemmer, der modtager den i artikel 52 omhandlede alderspension, for perioden fra den første dag efter mandatets ophør til den dag, hvor de får ret til pensionen, forudsat at de opfyldte betingelserne i artikel 52, stk. 1, inden mandatets ophør.

Artikel 4

Procedure

Anmodninger om godtgørelse indgives direkte til Kommissionens afregningskontor i overensstemmelse med de procedurer, der er fastsat herfor, og ved hjælp af standardformularer ledsaget af bilag. Efter anmodning yder Parlamentets kompetente tjenestegren rådgivning i forbindelse med indgivelsen af sådanne ansøgninger.

Artikel 5

Finansiering

Finansieringen af godtgørelsesordningen og de nærmere regler for afregning af udgifterne er fastlagt i en samarbejdsaftale mellem Parlamentet og Kommissionen på grundlag af bestemmelserne i statutten og i den fælles sygeforsikringsordning. For Parlamentets vedkommende underskrives denne aftale af formanden efter høring af kvæstorerne.

Artikel 6

Klage

Uanset artikel 76 forelægges enhver tvist, der i konkrete sager opstår som følge af fortolkningen af dette kapitel, sammen med bilagene inden for to måneder fra modtagelsen af den omtvistede afgørelse for generalsekretæren, der træffer afgørelse efter udtalelse fra forvaltningskomitéen for den fælles sygeforsikringsordning og efter høring af kvæstorerne.

KAPITEL 3

Forsikringer mod risici i forbindelse med udøvelsen af mandatet

Artikel 7

Almindelige bestemmelser

1.   Medlemmerne har ret til at blive omfattet af følgende forsikringer på de i forsikringskontrakterne fastlagte vilkår:

a)

en forsikring mod ulykker, der kan ramme medlemmerne under udøvelsen af deres mandat

b)

en forsikring mod tyveri og tab af personlige effekter og ejendele, som medlemmerne bliver udsat for under udøvelsen af deres mandat.

2.   To tredjedele af forsikringspræmierne afholdes over Parlamentets budget, og en tredjedel betales af medlemmerne. Det enkelte medlems bidrag indeholdes direkte i det i statuttens artikel 10 nævnte vederlag.

3.   Denne artikel gælder for medlemmerne fra begyndelsen af deres mandat, medmindre de over for generalsekretæren udtrykkeligt og skriftligt giver afkald på deres ret til forsikringsdækningen. Deres ret til forsikringsdækningen ophører i givet fald den sidste dag i den måned, hvor afkaldet blev givet.

Artikel 8

Ulykkesforsikring

1.   Betingelserne i ulykkesforsikringspolicen omfatter en dækning for ulykker, der kan ramme medlemmerne i hele verden, i mandatperioden.

2.   Betingelserne i ulykkesforsikringspolicen omfatter:

a)

ved dødsfald: udbetaling af et engangsbeløb, der er lig med det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag multipliceret med fem til de i det følgende anførte personer:

til det afdøde medlems ægtefælle eller partner i et fast ægteskabslignende forhold, for hvem betingelsen i artikel 62, stk. 2, er opfyldt, og til vedkommendes børn i overensstemmelse med de for medlemmet gældende arveretlige regler; det beløb, der skal udbetales til ægtefællen eller partneren i et fast ægteskabslignende forhold, kan dog ikke være mindre end 25 % af det samlede beløb

såfremt der ikke findes efterladte af den i første led nævnte kategori: til andre efterkommere i overensstemmelse med de for medlemmet gældende arveretlige regler

såfremt der ikke findes efterladte af de i første og andet led nævnte kategorier: til slægtninge i opstigende linje i overensstemmelse med de for medlemmet gældende arveretlige regler

såfremt der ikke findes efterladte af de i første, andet og tredje led nævnte kategorier: til Parlamentet

b)

i tilfælde af vedvarende, total invaliditet: udbetaling til den pågældende af et engangsbeløb, der er lig med det i statuttens artikel 10 nævnte årlige vederlag multipliceret med otte

c)

i tilfælde af vedvarende, delvis invaliditet: udbetaling til den pågældende af en del af det i litra b) nævnte beløb, udregnet på grundlag af den tabel, der er fastsat i den fælles ordning vedrørende risikodækning for ulykker og erhvervssygdomme for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber (7) (den »fælles ordning«).

3.   Den fælles ordning finder tilsvarende anvendelse på medlemmerne, med undtagelse af de pågældende bestemmelser om erhvervssygdomme og livrente og alle bestemmelser, hvis anvendelse er uløseligt forbundet med tjenestemandsvedtægten.

Klageproceduren i artikel 76 i disse gennemførelsesbestemmelser finder anvendelse.

Ansættelsesmyndighedens beføjelser som fastlagt i den fælles ordning udøves i forhold til medlemmerne af Parlamentets formand.

Anerkendelse af en vedvarende, total eller delvis invaliditet i medfør af nærværende artikel og den fælles ordning foregriber på ingen måde anvendelsen af statuttens artikel 15. Ligeledes foregriber anvendelsen af artikel 15 ikke anerkendelsen af vedvarende, total eller delvis invaliditet i medfør af nærværende artikel og den fælles ordning.

4.   Desuden dækkes i henhold til betingelserne i den fælles ordning: udgifter til lægebehandling, medicin, hospitalsophold, operative indgreb, proteser, røntgenoptagelser, massage, ortopædisk og klinisk behandling og sygetransport samt alle lignende udgifter, der er forårsaget af ulykken. Sådanne udgifter godtgøres dog kun i det omfang, de overskrider de ydelser, den pågældende modtager i henhold til bestemmelserne om godtgørelse af omkostninger i forbindelse med sygdom i statuttens artikel 18.

Artikel 9

Forsikring mod tab og tyveri

1.   Betingelserne i policen for forsikring mod tyveri og tab af personlige effekter og ejendele omfatter:

a)

verdensomfattende dækning

b)

forsikringssum indtil 5 000 EUR pr. tyveri eller tab

c)

en selvrisiko på 50 EUR, som betales af det pågældende medlem i tilfælde af erstatning

d)

dækning af personlige effekter og ejendele

e)

fratrækning af en procentdel af værdien af effekten eller ejendelen som nedskrivning i forbindelse med erstatning.

2.   Tyveri og tab, der finder sted uden for Parlamentets bygninger, er kun dækket, såfremt det pågældende medlem på tidspunktet for tyveriet og tabet var på en rejse finansieret af Parlamentet eller en politisk gruppe. Tyveri, der finder sted i Parlamentets bygninger, er kun dækket på betingelse af, at den stjålne genstand blev opbevaret på et sikkert sted.

3.   I tilfælde af tyveri eller tab af penge, der finder sted uden for Parlamentets bygninger og anmeldes til politiet, ydes der dækning på op til et loft på 250 EUR, forudsat at andre personlige effekter eller ejendele foruden de stjålne eller mistede penge ligeledes er blevet tabt eller stjålet. Tyveri eller tab af penge, der finder sted i Parlamentets bygninger, er ikke dækket.

4.   Såfremt et medlems bagage bliver forsinket eller bortkommer i mere end 12 timer i forbindelse med en rejse finansieret af Parlamentet eller en politisk gruppe, hvor medlemmet begiver sig til et andet sted end den pågældendes bopælssted, dækkes omkostninger til køb eller leje af de personlige effekter eller genstande, som medlemmet må afholde, med op til 500 EUR.

5.   Tyveri eller tab af personlige effekter eller ejendele, der finder sted uden for Parlamentets bygninger, anmeldes af medlemmet til politiet. Hvis tyveriet eller tabet finder sted i Parlamentets bygninger, anmeldes det til den tjenestegren i Parlamentet, der er ansvarlig for sikkerhed.

6.   Ethvert tyveri eller tab anmeldes inden otte dage til generalsekretæren. Der vedlægges en regning for den tabte eller stjålne genstand eller i mangel heraf for en erstatningsgenstand, hvis værdien overstiger 700 EUR.

7.   Forsikringen dækker ikke tyveri og tab, der er omfattet af en privat forsikring tegnet af medlemmet.

KAPITEL 4

Godtgørelse af omkostninger

Afdeling 1

Godtgørelse af rejseudgifter

Underafdeling 1

Fælles bestemmelser

Artikel 10

Ret til godtgørelse af udgifter til officielle rejser

1.   Medlemmerne har ret til godtgørelse af:

a)

de faktisk afholdte udgifter under rejser til og fra Parlamentets arbejdssteder eller steder, hvor et af dets officielle organer som defineret i stk. 3 holder møde (»ordinære rejseudgifter«)

b)

de faktisk afholdte udgifter under rejser foretaget i forbindelse med udøvelsen af mandatet uden for den medlemsstat, hvor de er valgt, i overensstemmelse med artikel 22 (»yderligere rejseudgifter«)

c)

de faktisk afholdte udgifter under rejser foretaget i den medlemsstat, hvor de er valgt, i overensstemmelse med artikel 23.

2.   Følgende betragtes også som ordinære rejseudgifter:

a)

rejseudgifter, som medlemmerne afholder til særlige tjenesterejser, hvortil formanden, Præsidiet eller Formandskonferencen har givet tilladelse

b)

rejseudgifter afholdt af udvalgs- eller underudvalgsformænd i forbindelse med deltagelse i møder i Rådet.

3.   Ved »Parlamentets officielle organer« forstås Parlamentets organer som defineret i afsnit I, kapitel III, i Parlamentets forretningsorden samt udvalg, interparlamentariske delegationer og andre delegationer nedsat på grundlag af forretningsordenen, politiske grupper og andre organer, hvortil Præsidiet eller Formandskonferencen har givet tilladelse.

Artikel 11

Grundlag for godtgørelse

Rejseudgifterne godtgøres på grundlag af den i artikel 12 omhandlede tilstedeværelseserklæring og mod forelæggelse af de relevante rejsedokumenter og efter omstændighederne øvrige bilag, jf. artikel 14.

Artikel 12

Tilstedeværelsesattest

1.   Medlemmernes tilstedeværelse attesteres ved deres personlige underskrift i det centrale indtegningsregister, som er tilgængeligt for medlemmerne med henblik herpå i den af Præsidiet fastsatte åbningstid. Alternativt attesteres medlemmernes tilstedeværelse ved deres personlige underskrift på tilstedeværelseslisten, der er direkte tilgængelig i et af Parlamentets officielle organers relevante mødesal eller mødelokale. En elektronisk attest for medlemmets tilstedeværelse kan anvendes i stedet for den personlige underskrift.

2.   Medlemmerne kan undtagelsesvis dokumentere deres tilstedeværelse ved andre dokumenter, der objektivt beviser, at de var på mødestedet på de sædvanlige mødetidspunkter. Denne mulighed kan højst benyttes fem gange pr. kalenderår.

3.   Erklæringer fra medlemmerne eller andre personer betragtes ikke som dokumentation for tilstedeværelse i henhold til nærværende artikels stk. 1 og 2. Dog attesteres tilstedeværelsen i de i artikel 10, stk. 1, litra b) og c), og stk. 2, omhandlede tilfælde ved medlemmernes erklæring.

Artikel 13

Rejsedokumenter

1.   Anmodningen om godtgørelse af rejseudgifter ledsages af bilag, der viser den betalte pris, den tilbagelagte strækning og klasse, dato og klokkeslæt for rejsen. Det drejer sig navnlig om følgende:

a)

ved rejse med fly: billetter forsynet med medlemmets navn og alle boardingkort eller det elektroniske bevis for brugen af sådanne billetter

b)

ved rejse med tog eller skib: samtlige billetter.

2.   Uanset stk. 1 skal medlemmerne ved rejser med bil fremlægge en erklæring, der angiver registreringsnummeret på den bil, der er benyttet til rejsen, og, for rejser med bil i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, den strækning, der er tilbagelagt, og afrejse- og ankomststed.

Medlemmerne skal enten dokumentere, at de er ejer af den bil, der er benyttet til den pågældende rejse, eller at de bærer udgifterne i forbindelse med den, eller at de faktisk har afholdt de udgifter, der var forbundet med at bruge den til den pågældende rejse. Med henblik på dette afsnit formodes medlemmerne at bære udgifterne i forbindelse med biler, der ejes af deres ægtefæller, partnere i et fast ægteskabslignende forhold eller børn.

Ved rejser på over 480 km skal denne erklæring ledsages af bilag, der viser den tilbagelagte strækning og datoen for rejsen.

Bilagene skal indeholde mindst én kvittering for betaling under rejsen mere end 100 km fra afrejse- eller ankomststedet (f.eks. en kvittering for køb af brændstof eller et måltid, en kvittering for betaling for kørsel på motorveje).

Ved rejser mellem Bruxelles og Strasbourg skal der altid fremlægges bilag, der gør det muligt at fastslå datoen for rejsen.

3.   Abonnementer eller kort lydende på navn, der giver ret til at rejse til nedsat pris, kan godtgøres i form af et forskud. Dette forskud reguleres ved udløbet af abonnementets eller kortets gyldighedsperiode.

4.   Medlemmer, der køber billetter i Parlamentets rejsebureau, kan på eget ansvar, og idet de underskriver en kvittering for modtagelsen, anmode om, at den kompetente tjenestegren i Parlamentet godtgør udgifterne direkte til det pågældende rejsebureau. I sådanne tilfælde kan den kompetente tjenestegren i Parlamentet indhente de bilag, der er anført i stk. 1, fra det pågældende rejsebureaus reservationssystem.

Artikel 14

Andre bilag

Anmodningen om godtgørelse af rejseudgifter ledsages af følgende bilag:

a)

i de i artikel 10, stk. 1, litra b), omhandlede tilfælde: en invitation til eller et program for den begivenhed, medlemmet har deltaget i, eller andre bilag, der dokumenterer, at rejsen er foretaget i forbindelse med udøvelsen af medlemmets mandat, eller, i det i artikel 22, stk. 3, omhandlede tilfælde, en erklæring fra medlemmet om, at rejsen er foretaget som led i udøvelsen af den pågældendes mandat

b)

i de i artikel 10, stk. 1, litra c), omhandlede tilfælde: en erklæring fra medlemmet om formålet med den rejse, der er foretaget i forbindelse med udøvelsen af mandatet

c)

i de i artikel 10, stk. 2, litra a), omhandlede tilfælde: en tilladelse fra formanden, Præsidiet eller Formandskonferencen alt efter, hvad der er relevant

d)

i de i artikel 10, stk. 2, litra b), omhandlede tilfælde: en invitation fra Rådet.

Artikel 15

Godtgjorte udgifter

1.   Rejseudgifter godtgøres på grundlag af de faktisk afholdte udgifter, dog højst:

a)

ved rejse med fly: prisen på business class, som maksimalt svarer til den offentlige pris for »D business class«

b)

ved rejse med tog eller skib: prisen på første klasse.

2.   Ved rejser med bil godtgøres rejseudgifter på grundlag af de faktisk afholdte udgifter og i overensstemmelse med følgende regler:

a)

for en enkelt udrejse eller hjemrejse, op til højst 720 km

b)

for alle rejser med bil i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, op til det maksimale årlige beløb, der er fastsat i artikel 23, stk. 1, litra b)

c)

for alle rejser med bil i henhold til artikel 10, stk. 1, litra a) og c), og stk. 2, i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, op til højst 60 000 km pr. kalenderår

d)

indtil de maksimale godtgørelsesgrænser i nærværende stykkes litra a), b) og c) er nået, er godtgørelsesloftet 0,58 EUR pr. km

e)

hvis det for at gennemføre en rejse med bil er nødvendigt at krydse et vandområde, kan udgifterne til bilfærgen eller andre benyttede transportmidler godtgøres.

Underafdeling 2

Bestemmelser om ordinære rejseudgifter

Artikel 16

Godtgørelse og rejsedage

1.   For at give ret til godtgørelse skal de i artikel 10, stk. 1, litra a), omhandlede rejser være foretaget med henblik på de officielle aktiviteter, der finder sted på de dage, der er afsat hertil i Parlamentets officielle arbejdskalender.

Medlemmerne kan også foretage de i artikel 10, stk. 1, litra a), omhandlede rejser i uger, der er afsat til ekstern parlamentarisk virksomhed.

2.   De i artikel 10, stk. 2, omhandlede rejser må udelukkende foretages på de dage, der er fastlagt af det organ, der er beføjet til at give tilladelse til rejsen.

Artikel 17

Ruter

1.   Godtgørelsen af udgifter til rejser til eller fra et af Parlamentets arbejdssteder eller et mødested beregnes på grundlag af den mest direkte rute mellem medlemmets afrejse- eller ankomststed og arbejds- eller mødestedet.

2.   Ved »bopælssted« forstås det sted på Unionens område, hvor medlemmet har sin sædvanlige bopæl, dvs. faktisk bor fast, når vedkommende ikke er fraværende på grund af sine parlamentariske forpligtelser. Medlemmet giver den kompetente tjenestegren i Parlamentet meddelelse om sit bopælssted.

3.   Den mest direkte rute bestemmes under hensyntagen til følgende:

a)

for rejser med fly: den lufthavn, der ligger nærmest medlemmets afrejsested, og hvorfra der kan udstedes en flybillet til den i artikel 15, stk. 1, nævnte pris, og afstanden mellem denne lufthavn og bestemmelsesstedet

b)

for rejser med tog: den banegård, der ligger nærmest medlemmets afrejsested, og afstanden mellem denne banegård og bestemmelsesstedet

c)

for rejser med bil eller skib: afstanden mellem medlemmets afrejsested og bestemmelsesstedet.

4.   Når et medlem tiltræder eller ændrer bopælssted, underrettes vedkommende om, hvilken lufthavn og banegård og hvilke mest direkte (dvs. korteste) ruter der vil blive benyttet ved anvendelsen af disse gennemførelsesbestemmelser.

5.   Medlemmet kan til enhver tid over for den kompetente tjenestegren i Parlamentet fremsætte et skriftligt, begrundet forslag om en anden rute, der kan give en betydelig tidsmæssig eller praktisk gevinst, uden at rejsens pris derved øges med mere end 20 %. Hvis den pågældende rute godkendes, anvendes den i stedet for den mest direkte rute som bestemt i henhold til stk. 3.

Hvis ruten ikke godkendes, eller hvis den af medlemmet foreslåede rute medfører, at rejsens pris øges med mere end 20 %, forelægges spørgsmålet for generalsekretæren, som kan høre kvæstorerne, inden der træffes en afgørelse.

6.   For at et medlems rejse til eller fra et af Parlamentets arbejdssteder eller til eller fra et officielt mødested kan godtgøres i henhold til denne underafdeling, må en afbrydelse af rejsen ikke overstige én overnatning. Hvis afbrydelsen overstiger én overnatning, godtgøres rejseudgifterne fra det sidste afrejsested.

Når afbrydelsen finder sted i Bruxelles eller Strasbourg, godtgøres rejseudgifterne fra de pågældende steder, hvis afbrydelsen overstiger tre overnatninger.

7.   Hvis afrejse- eller ankomststedet ikke svarer til medlemmets bopælssted og ligger uden for den medlemsstat, hvor vedkommende er valgt, eller i en region i Den Europæiske Unions yderste periferi, godtgøres rejseudgifterne i artikel 15 på grundlag af den mest direkte rute mellem afrejse- og ankomststedet, op til et beløb svarende til, hvad medlemmet ville have betalt, hvis vedkommende havde foretaget rejsen til eller fra sit bopælssted ad den mest direkte, dvs. korteste, rute.

Godtgørelsen i henhold til dette stykke gælder kun for rejser inden for Unionen.

8.   Ved rejser mellem to arbejdssteder, mellem to mødesteder eller mellem et arbejdssted og et mødested finder stk. 3 og 7 tilsvarende anvendelse.

9.   De takster, der benyttes ved anvendelsen af disse gennemførelsesbestemmelser, ajourføres regelmæssigt og mindst to gange om året.

Artikel 18

Detaljerede regler

1.   Medlemmerne har ret til at få godtgjort rejseudgifterne i forbindelse med én tur-returrejse (»hovedrejse«) pr. arbejdsuge mellem deres bopælssted eller et andet afrejsested i den medlemsstat, hvor de er valgt, med undtagelse af regionerne i den yderste periferi og et af Parlamentets arbejdssteder eller et mødested (herefter benævnt »hovedrejse«).

2.   Bortset fra de uger, der i Parlamentets officielle mødekalender er afsat til virksomhed uden for de normale arbejdssteder, har medlemmerne endvidere ret til at få godtgjort rejseudgifterne i forbindelse med én tur-returrejse (»mellemliggende rejse«) midt i en arbejdsuge mellem et af Parlamentets arbejdssteder eller et mødested og deres bopælssted eller et andet sted i den medlemsstat, hvor de er valgt.

3.   Retten til godtgørelse af udgifter til at foretage mellemliggende rejser er uafhængig af retten til godtgørelse af udgifter til rejser foretaget i den medlemsstat, hvor medlemmerne er valgt, som omhandlet i artikel 10, stk. 1, litra c).

4.   Der betales ingen godtgørelse til medlemmerne for rejser med transport, der er stillet til rådighed af Parlamentet.

5.   Medlemmer, som ikke kan benytte tjenestebil, har ret til godtgørelse af udgifter til taxi mod forelæggelse af bilag for kørsel mellem ankomst- og afrejselufthavn eller -banegård og Parlamentets arbejdssted eller et mødested i overensstemmelse med Præsidiets afgørelse af 30. november 2011 om reglerne om transport af medlemmerne på Europa-Parlamentets arbejdssteder.

Artikel 19

Ret til afstands- og varighedsgodtgørelse

1.   Medlemmerne har for rejser inden for Unionen ret til en afstands- og varighedsgodtgørelse til dækning af samtlige ekstraudgifter i forbindelse med deres rejse. Denne ret gælder kun for hovedrejsen som defineret i artikel 18, stk. 1.

2.   Retten til afstands- og varighedsgodtgørelse gælder ikke for rejser som omhandlet i artikel 10, stk. 1, litra b) og c), eller i de i artikel 18, stk. 4, omhandlede tilfælde. En afbrydelse af en rejse af den form som omhandlet i artikel 17, stk. 6, eller andre former for afbrydelser giver ikke nogen yderligere ret til afstands- eller varighedsgodtgørelse.

3.   For så vidt angår rejser mellem medlemmets bopælssted og Parlamentets arbejdssteder fastsættes lofterne for afstands- og varighedsgodtgørelsen ved mandatets påbegyndelse for hele mandatperioden og revurderes kun i tilfælde af en ændring af bopælssted.

Hvis afrejse- eller ankomststedet ikke svarer til medlemmets bopælssted, fastsættes lofterne for afstands- og varighedsgodtgørelsen særskilt for hver enkelt rejse til et beløb, der højst svarer til, hvad medlemmet ville have modtaget, hvis vedkommende havde foretaget rejsen til eller fra sit bopælssted.

4.   For rejser til og fra andre mødesteder som omhandlet i artikel 10, stk. 1, litra a), og stk. 2, fastsættes lofterne for afstands- og varighedsgodtgørelsen særskilt for hver enkelt rejse til et beløb, der højst svarer til, hvad medlemmet ville have modtaget, hvis vedkommende havde foretaget rejsen til eller fra sit bopælssted.

5.   Et medlem kan vælge at modtage hele eller en del af afstands- og varighedsgodtgørelsen.

6.   Medlemmerne opfordres til at bruge bonusmiles, -point eller andre loyalitetsydelser, som de får som led i en rejse, der finansieres over Parlamentets budget, til fremtidige rejser i forbindelse med udøvelsen af deres mandat.

Artikel 20

Afstandsgodtgørelsens størrelse

1.   Lofterne for afstandsgodtgørelsen fastsættes således:

a)

for de første 50 km: 25,91 EUR

b)

for den del af rejsen, der udgør fra 51 til 250 km: 0,15 EUR pr. km

c)

for den del af rejsen, der udgør fra 251 til 1 000 km: 0,07 EUR pr. km og

d)

for den del af rejsen, der overstiger 1 000 km: 0,03 EUR pr. km.

2.   Beløbene beregnes på grundlag af den korteste rute for ud- eller hjemrejsen mellem medlemmets bopælssteds bycentrum og mødestedets ankomstinfrastruktur. Ved rejser med bil anvendes godtgørelsesloftet for en enkelt udrejse eller hjemrejse, jf. artikel 15, stk. 2, ved beregningen af afstandsgodtgørelsen.

Hvis beregningsgrundlaget for en togrejse er ukendt eller vanskeligt at fastslå, anvendes beregningsgrundlaget for en rejse med bil.

Artikel 21

Varighedsgodtgørelsens størrelse

1.   Varighedsgodtgørelsen beregnes således:

a)

for en rejse af en samlet varighed på to til fire timer: et beløb svarende til en ottendedel af den i artikel 24 omhandlede godtgørelse

b)

for en rejse af en samlet varighed på fire til seks timer: et beløb svarende til en fjerdedel af den i artikel 24 omhandlede godtgørelse

c)

for en rejse af en samlet varighed på over seks timer uden overnatning: et beløb svarende til halvdelen af den i artikel 24 omhandlede godtgørelse og

d)

for en rejse af en samlet varighed på over seks timer, hvor overnatning af velbegrundede årsager er nødvendig: et beløb svarende til den fulde godtgørelse som omhandlet i artikel 24 mod forelæggelse af bilag.

2.   En rejses samlede varighed beregnes således:

a)

for rejser med fly, tog eller skib:

varigheden af rejsen mellem medlemmets bopælssted og lufthavnen eller banegården ved en hastighed på 60 km/t

varigheden af rejsen med fly, tog eller skib i henhold til tidsplanen

en time før ombordstigning eller togets eller skibets afgang og 30 minutter efter udstigning eller ankomst og

30 minutter til transport mellem lufthavnen eller banegården og Parlamentet i Bruxelles, Luxembourg og Strasbourg (Entzheim)

Præsidiet fastlægger varigheden af rejser til Strasbourg via andre lufthavne på grundlag af de transportmidler, der er til rådighed (8)

b)

for rejser i bil: varigheden af rejsen mellem bopælsstedet og arbejds- eller mødestedet ved en hastighed på 80 km/t og højst 9 timer pr. enkelt udrejse eller hjemrejse.

Underafdeling 3

Bestemmelser om yderligere rejser og rejser i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt

Artikel 22

Yderligere rejseudgifter

1.   Det maksimale årlige beløb til godtgørelse af rejseudgifter i de i artikel 10, stk. 1, litra b), omhandlede tilfælde er 5 500 EUR.

2.   Medlemmerne kan inden for rammerne af det maksimale årlige beløb i stk. 1 og mod forelæggelse af originalregning også anmode om godtgørelse af udgifter til taxakørsel, billeje, hotelophold og andre udgifter i tilknytning hertil, som de har afholdt i den periode, hvor udøvelsen af deres officielle aktiviteter finder sted. Denne ret gælder fra dagen før de officielle aktiviteters begyndelse til dagen efter deres afslutning.

3.   Når et medlem rejser til et af Parlamentets arbejdssteder i en uge, hvor der ikke finder officielt Parlamentsarbejde sted, er godtgørelsen af yderligere rejseudgifter begrænset til rejseudgifter, herunder udgifter til taxa inden for de grænser, der er fastsat i Præsidiets afgørelse af 30. november 2011 om reglerne om transport af medlemmerne på Europa-Parlamentets arbejdssteder, og hoteludgifter.

4.   Anmodninger om godtgørelse for rejser foretaget med henblik på at deltage i en aktivitet efter indbydelse fra et medlem eller en af Europa-Parlamentets politiske grupper skal endvidere være ledsaget af andre bilag, der godtgør, at rejsen er foretaget i forbindelse med udøvelsen af mandatet.

5.   Medlemmerne kan kombinere en ordinær rejse med en yderligere rejse.

Ud- og hjemrejsedelen af den kombinerede rejse godtgøres i overensstemmelse med artikel 10, stk. 1, litra a), med et beløb, der højst svarer til, hvad medlemmet ville have betalt, hvis vedkommende havde foretaget rejsen til eller fra sit bopælssted ad den mest direkte (dvs. korteste) rute. Eventuelle yderligere udgifter dækkes af medlemmets godtgørelse for yderligere rejser i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 1.

6.   Medlemmerne kan kombinere en yderligere rejse med ikke-officielle biaktiviteter, hvis de rejse- og opholdsudgifter, der skal godtgøres, ikke stiger som følge heraf.

7.   Aktiviteterne i forbindelse med en yderligere rejse må ikke give adgang til en anden form for offentlig eller privat godtgørelse af de afholdte rejseudgifter.

8.   Det maksimale årlige beløb til godtgørelse af faktisk afholdte rejseudgifter i forbindelse med rejser foretaget af udvalgs- og underudvalgsformændene for at deltage i en konference eller et arrangement vedrørende et emne af europæisk karakter, som henhører under deres udvalgs eller underudvalgs kompetence, og som har en parlamentarisk dimension, er 4 886 EUR. Deltagelsen kræver forudgående tilladelse fra Parlamentets formand, efter at det er blevet kontrolleret, at der er midler til rådighed inden for rammerne af det ovennævnte maksimale beløb.

En udvalgs- eller underudvalgsformand kan skriftligt give tilladelse til, at en næstformand eller, hvis dette ikke er muligt, et medlem af udvalget afløser den pågældende ved en sådan konference eller et sådant arrangement.

Der gælder de samme betingelser for godtgørelse af de pågældende udgifter som for yderligere rejseudgifter.

Artikel 23

Udgifter til rejser i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt

1.   For godtgørelse af udgifter til rejser i den medlemsstat, hvor et medlem er valgt, som omhandlet i artikel 10, stk. 1, litra c), gælder følgende øvre grænser pr. kalenderår:

a)

24 rejser (tur-retur) med fly, tog eller skib,

idet medlemmerne højst kan få godtgjort udgifterne i forbindelse med to rejser til de regioner i den yderste periferi, som er en del af den medlemsstat, hvor de er valgt, medmindre de har deres bopælssted dér, som defineret i artikel 17, stk. 2

og idet medlemmerne højst kan få godtgjort udgifterne i forbindelse med to rejser til oversøiske lande og territorier, der er associeret med Unionen, og som har særlige forbindelser med den medlemsstat, hvor de er valgt

b)

for rejser i bil en samlet strækning på højst:

26 000 km for medlemmer valgt i Tyskland, Spanien, Finland, Frankrig, Italien, Polen, Rumænien og Sverige

20 000 km for medlemmer valgt i Østrig, Bulgarien, Grækenland, Ungarn, Irland, Portugal, Den Tjekkiske Republik og Slovakiet

14 000 km for medlemmer valgt i Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene og Slovenien.

2.   Efter skriftlig anmodning kan et medlem, der har opbrugt sin godtgørelse for rejser med fly, tog eller skib efter stk. 1, litra a), få konverteret sin godtgørelse for rejser i bil efter stk. 1, litra b), til en godtgørelse for rejser med fly, tog eller skib med en sats, hvorved en enkeltrejse med fly, tog eller skib modsvarer 2 % af det maksimale antal kilometer, der er fastsat for den medlemsstat, hvor det pågældende medlem er valgt.

3.   Udgifter til parkering og rejser inden for et byområde med offentlige transportmidler (herunder taxa) godtgøres på grundlag af de sædvanlige bilag for det benyttede transportmiddel. Det godtgjorte beløb for taxa divideres med det beløb, der betales pr. kilometer for rejser med bil, og resultatet trækkes fra antallet af kilometer i stk. 1, litra b).

4.   Hvis et medlem, hvis bopælssted som defineret i artikel 17, stk. 2, er i en anden medlemsstat end den, hvor vedkommende er valgt, rejser mellem bopælsstedet og den medlemsstat, hvor vedkommende er valgt, som led i udøvelsen af sit mandat, betragtes rejserne som rejser i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, ved anvendelsen af nærværende artikels stk. 1, litra a) og b).

Afdeling 2

Godtgørelse af udgifter til ophold

Artikel 24

Dagpenge

1.   Medlemmerne har ret til dagpenge for hver dag, de er til stede:

a)

på et arbejds- eller mødested, når deres tilstedeværelse er dokumenteret i overensstemmelse med artikel 12, og med undtagelse af tilstedeværelse i forbindelse med rejser, der er omfattet af reglerne om godtgørelse af yderligere rejser og rejser i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt

b)

på møder i udvalg og andre organer i et nationalt parlament, der finder sted uden for medlemmets bopælssted, mod forelæggelse af en officiel indbydelse samt det officielle referat af mødet, hvori det nævnes, at medlemmet var til stede, og hvor længe mødet varede.

I de uger, der er afsat til ekstern parlamentarisk virksomhed, har medlemmerne ret til dagpenge i højst tre dage, medmindre der udbetales dagpenge i henhold til nærværende stykkes litra a) og b), og medmindre der foreligger de særlige omstændigheder, der er omhandlet i Præsidiets afgørelse af 19. oktober 2009.

2.   Hvis den tilstedeværelse, der er omhandlet i stk. 1, finder sted inden for Unionens område, modtager medlemmerne en fast godtgørelse på 350 EUR.

3.   Hvis den tilstedeværelse, der er omhandlet i stk. 1, finder sted uden for Unionens område, modtager medlemmerne:

a)

en fast godtgørelse svarende til halvdelen af det i stk. 2 nævnte beløb for den tid, der går mellem det sidste belejlige flys afgangstid før mødets begyndelse og det første belejlige flys ankomsttid efter mødet, eller for den tid, der går mellem afgangstid og ankomsttid for et særfly, hvis Parlamentet har stillet et sådant til rådighed; i den forbindelse beregnes perioder på mere end 12 timer som et helt døgn, og perioder på over seks men under 12 timer beregnes som et halvt døgn

b)

godtgørelse af rimelige udgifter til ophold på mødestedet (herunder morgenmad) mod forelæggelse af den originale regning

c)

godtgørelse af udgifter til visum og dermed forbundne udgifter mod forelæggelse af bilag

d)

i behørigt begrundede ekstraordinære tilfælde godtgørelse af rimelige udgifter til dagpenge under rejsen.

4.   Ved hovedrejser, der finder sted samme dag, nedsættes dagpengene til det halve, hvis medlemmets ophold på arbejdsstedet er på under seks timer.

Afdeling 3

Almindelige bestemmelser

Artikel 25

Bistand til medlemmer på rejser finansieret af Parlamentet eller en politisk gruppe

1.   Et medlem, der under en rejse finansieret af Parlamentet eller en politisk gruppe bliver alvorligt syg eller ramt af en ulykke eller en anden begivenhed, som forhindrer en hensigtsmæssig afvikling af rejsen, har ret til bistand fra Parlamentet. Denne bistand omfatter tilrettelæggelse af hjemtransport og ansvaret for godtgørelse af udgifter i forbindelse hermed. Medlemmet eller medlemmets repræsentant kan anmode om hjemtransport til et af Parlamentets arbejdssteder eller til bopælsstedet.

2.   Såfremt et medlem afgår ved døden under en rejse finansieret af Parlamentet eller en politisk gruppe, godtgøres de nødvendige udgifter til transporten af afdøde til den pågældendes bopælssted også.

3.   Parlamentet opfylder sine bistandsforpligtelser ved at tegne en forsikring. Medlemmernes rettigheder i medfør af stk. 1 og 2 udøves i overensstemmelse med de i forsikringspolicen fastsatte betingelser.

4.   Forsikringspolicen skal bl.a. omfatte udgifter til følgende bistand:

bistand i tilfælde af et medlems sygdom, ulykke eller dødsfald

bistand og fremskyndet hjemrejse i tilfælde af naturkatastrofer, alvorlige forstyrrelser af den offentlige orden eller alvorlig sygdom, ulykkestilfælde eller dødsfald hos et af medlemmets familiemedlemmer

logistisk og administrativ bistand i tilfælde af tab eller tyveri af dokumenter

bistand i tilfælde af søgsmål

tillægslivs- og invaliditetsforsikring (udestående saldo).

Artikel 26

Støtte til medlemmer med et handicap

Kvæstorerne kan på forslag af generalsekretæren og efter udtalelse fra Parlamentets lægetjeneste godkende, at Parlamentet afholder visse udgifter, der er nødvendige for at medlemmer med et handicap kan få den bistand, som de har behov for at kunne udøve deres mandat. Handicapprocenten og nødvendigheden og hensigtsmæssigheden af de støttefaciliteter, der foreslås med henblik på at gøre det muligt for medlemmet at udøve sin virksomhed, skal regelmæssigt bekræftes af Parlamentets lægetjeneste. I kvæstorernes godkendelse præciseres det, hvordan støtten nærmere skal ydes, og hvor længe godkendelsen er gyldig.

Artikel 27

Fravær

Dagpengene i henhold til artikel 24 nedsættes med 50 % for medlemmer, der har været fraværende ved over halvdelen af samtlige afstemninger ved navneopråb, der finder sted på en hvilken som helst dag i en mødeperiode, bortset fra afstemninger ved navneopråb i forbindelse med vedtagelsen af Parlamentets dagsorden. Hvis halvdelen af samtlige afstemninger ved navneopråb ikke er et helt tal, rundes antallet med henblik på nærværende artikel ned til det nærmeste hele tal.

Artikel 28

Gennemførelse af foranstaltninger vedtaget i henhold til forretningsordenen

1.   Medlemmer, der bortvises fra mødesalen i medfør af artikel 175 i Parlamentets forretningsorden, mister retten til dagpenge i henhold til artikel 24 i disse gennemførelsesbestemmelser, så længe bortvisningen varer.

2.   Medlemmerne mister retten til dagpenge som omhandlet i artikel 24 i disse gennemførelsesbestemmelser, hvis formanden for Parlamentet træffer beslutning herom i henhold til artikel 176 i Parlamentets forretningsorden.

KAPITEL 5

Personlige medarbejdere

Artikel 29

Afholdelse af medlemmernes udgifter til assistenter

1.   Medlemmerne har ret til at ansætte personlige medarbejdere, som de frit kan vælge. Parlamentet afholder de udgifter, som er pådraget, og som udelukkende hidrører fra ansættelsen af en eller flere assistenter eller fra levering af tjenesteydelser i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser og på de af Præsidiet fastsatte vilkår.

2.   Parlamentet godtgør kun udgifter til assistance, som er nødvendig for og direkte forbundet med medlemmernes udøvelse af deres mandat. Udgifterne må under ingen omstændigheder dække udgifter vedrørende medlemmets private anliggender.

3.   Parlamentet godtgør udgifterne under medlemmernes mandatperiode. Udgifter kan kun godtgøres, hvis de er afholdt senest:

a)

hvis den kontrakt eller ændring, som udgifterne hidrører fra, skal indgives, 30 dage før anmodningen om registrering af nye kontrakter eller kontraktændringer, eller

b)

i alle andre tilfælde 90 dage forud for indgivelsen af anmodningen om godtgørelse i henhold til dette kapitel.

4.   Den maksimale månedlige godtgørelse af udgifter til alle de i artikel 30 omhandlede personlige medarbejdere udgør 28 696 EUR med virkning fra den 1. juli 2023.

5.   Hvis medlemmets mandat ikke begynder den første dag i en måned eller ikke ophører den sidste dag i en måned, godtgøres medlemmets udgifter til assistance for den pågældende måned med et forholdsmæssigt beløb.

6.   Såfremt der ved regnskabsårets udløb henstår en uudnyttet saldo af de i stk. 4 omhandlede månedlige beløb, fremføres denne til det følgende regnskabsår, dog højst et beløb svarende til det i nævnte stykke omhandlede månedlige beløb.

Artikel 30

Generelle principper

1.   Medlemmerne kan benytte:

a)

»akkrediterede parlamentariske assistenter«: fysiske personer, jf. artikel 5a i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union, som har bopæl på deres tjenestested i overensstemmelse med artikel 20 i vedtægten for at yde direkte bistand til medlemmerne i Europa-Parlamentets bygninger på et af dets tre arbejdssteder, og

b)

»lokale assistenter«: fysiske personer, som bistår dem i den medlemsstat, hvor de er valgt, og som har indgået en ansættelseskontrakt eller en tjenesteydelsesaftale med dem i overensstemmelse med gældende national ret og de betingelser, der er fastsat i dette kapitel.

2.   To eller flere medlemmer kan danne en gruppe, som i fællesskab ansætter eller benytter tjenesteydelserne fra en eller flere assistenter, jf. stk. 1, eller en eller flere praktikanter, forudsat at de gør det skriftligt og ved hjælp af den standardaftale, der er godkendt af den kompetente anvisningsberettigede. I sådanne tilfælde udpeges der blandt de pågældende medlemmer et eller flere medlemmer med beføjelse til at underskrive kontrakten eller indgive en anmodning om ansættelse på gruppens vegne. Gruppens navn må ikke indeholde henvisninger til et politisk parti, en politisk fond eller en politisk bevægelse.

Medlemmerne indgiver en skriftlig erklæring til Parlamentets kompetente tjenestegren om fastlæggelsen af de respektive andele, som skal fratrækkes det beløb, der er fastsat i artikel 29, stk. 4. Et medlems maksimale andel i en gruppe må ikke overstige 80 %.

Ved beregningen af antallet af kontrakter pr. medlem tildeles hver assistent eller praktikant, der ansættes til en gruppe af medlemmer, et af de deltagende medlemmer udpeget af det ansvarlige medlem.

3.   Artikel 32-40 finder ikke anvendelse på akkrediterede parlamentariske assistenter.

4.   Udgifter i forbindelse med praktikaftaler, der er indgået på de vilkår, der er fastsat af Præsidiet, kan ligeledes godtgøres.

5.   Medlemmerne kan også benytte fysiske personer etableret eller juridiske personer stiftet i en medlemsstat, som leverer specialiserede og klart definerede ydelser, og med hvem de har indgået en tjenesteydelseskontrakt i overensstemmelse med gældende national ret og de betingelser, der er fastsat i dette kapitel. De pågældende tjenesteydere skal have tilstrækkelige kvalifikationer eller erfaring inden for levering af de relevante ydelser.

Juridiske personer, der leverer tjenesteydelser til en værdi af over 60 000 EUR inkl. moms, skal være stiftet i en medlemsstat og have været aktive på det relevante område i mindst et år på begyndelsesdatoen for den kontrakt, der er indgået med medlemmet.

Hvis udgifterne til ydelser overstiger en tærskelværdi på 60 000 EUR inkl. moms, udvælges tjenesteyderen gennem en udbudsprocedure, bortset fra i tilfælde af ydelser leveret af lokale assistenter i henhold til stk. 1, litra b). Den pågældende tærskelværdi finder anvendelse kumulativt i forbindelse med kontrakter om tilsvarende tjenesteydelser fra den samme tjenesteyder. Udbudsproceduren skal involvere mindst fem fuldstændig uafhængige kandidater. Der kan kun træffes afgørelse om tildeling af kontrakten, hvis der er afgivet mindst tre gyldige bud. Kontrakten tildeles den tilbudsgiver, der tilbyder det bedste forhold mellem pris og kvalitet.

6.   Tjenesteydelserne må ikke omfatte tilvejebringelse af personale, medmindre der er tale om midlertidige ydelser fra tjenesteydere, der tilvejebringer personale som et normalt led i deres virksomhed og har autorisation hertil i henhold til national ret.

Tjenesteydelser, der leveres i henhold til stk. 1, litra b), må ikke gives i underentreprise. Tjenesteydelser, der leveres i henhold til stk. 5, må kun gives i underentreprise, når det er behørigt begrundet, efter at Parlamentets kompetente tjenestegren er blevet underrettet, og under alle omstændigheder kun for så vidt angår højst 20 % af den pågældende kontrakts samlede værdi.

7.   Præsidiet fastlægger en liste over godtgørelsesberettigede udgifter til bistand til medlemsassistance (9).

8.   Navne på assistenter og praktikanter samt navne eller firmanavne på tjenesteydere og betalingsagenter offentliggøres, så længe kontrakten løber, på Parlamentets websted sammen med navnet på det eller de medlemmer, de assisterer.

Assistenter, praktikanter, tjenesteydere og betalingsagenter og det pågældende medlem kan med behørig begrundelse, såsom i hensynet til deres sikkerhed, eller fordi den pågældende kontrakt, selv om den stadig er aktiv, er blevet suspenderet eller bragt til ophør, skriftligt anmode generalsekretæren om, at deres navn eller firmanavn ikke offentliggøres på Parlamentets websted. Generalsekretæren afgør, om en sådan anmodning skal efterkommes. Alle berørte parter underrettes om den pågældende afgørelse.

9.   Uanset arbejdstidsordningen må antallet af assistenter, der er tildelt et medlem, ikke på noget tidspunkt overstige fire for akkrediterede parlamentariske assistenters vedkommende og ti for lokale assistenters vedkommende. Undtagelsesvis og for en periode på højst en måned kan det maksimale antal akkrediterede parlamentariske assistenter forhøjes til fem, hvis det er nødvendigt for at lette overgangen mellem to assistenters ansættelseskontrakter.

Akkrediterede parlamentariske assistenter, der ansættes for at kompensere for en akkrediteret parlamentarisk assistents behørigt begrundede fravær i henhold til artikel 18, stk. 6, i gennemførelsesbestemmelserne til afsnit VII i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union (10), medregnes ikke i det maksimale antal, der er fastsat i stk. 1, første afsnit.

10.   Når medlemmerne giver oplysninger i relation til indplaceringen af deres akkrediterede parlamentariske assistenter i lønklasserne, bør de tage hensyn til deres kvalifikationer og erfaring, de opgaver, de vil få tildelt, muligheden for karriereudvikling og behovet for at sikre en forsvarlig økonomisk forvaltning.

11.   Mindst 40 % af det beløb, der er fastsat i nærværende gennemførelsesbestemmelsers artikel 29, stk. 4, er øremærket til at dække udgifter i henhold til afsnit VII i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union. Derfor må samtlige udgifter til assistenter, der bliver afholdt ud over udgifterne i henhold til afsnit VII i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union, ikke tilsammen overstige 60 % af det beløb, der er fastsat i nærværende gennemførelsesbestemmelsers artikel 29, stk. 4.

Endvidere må udgifter vedrørende levering af de tjenesteydelser, der er omhandlet i nærværende artikel, ikke overstige 20 % af det beløb, der er fastsat i artikel 29, stk. 4.

De pågældende grænser beregnes for hvert regnskabsår ved at sammenlægge de månedlige beløb, der er fastsat i artikel 29, stk. 4, og hertil lægge en eventuel uudnyttet saldo, der er fremført til det følgende regnskabsår efter artikel 29, stk. 6, pro rata.

12.   Parlamentet godtgør udgifter til fysiske personer, der er ansat af medlemmerne som lokale assistenter eller til levering af specialiserede tjenester, til bruttoløn eller -vederlag, ekskl. moms, op til månedlige lofter. De pågældende lofter fastsættes af Præsidiet i overensstemmelse med stk. 13, og Præsidiet kan foretage en årlig justering af dem. De gældende lofter offentliggøres på Parlamentets websted.

13.   Lofterne svarer til referencebeløbet multipliceret med tre en halv. Referencebeløbet er en tolvtedel af det beløb, som Eurostat har offentliggjort som værende den gennemsnitlige årlige bruttoløn for personer i fuldtidsbeskæftigelse i den medlemsstat, hvor det pågældende medlem er valgt.

De lofter, der beregnes på denne måde, kan imidlertid ikke være lavere end grundlønnen for en akkrediteret parlamentarisk assistent i lønklasse 6 eller højere end grundlønnen for en akkrediteret parlamentarisk assistent i lønklasse 19.

En eventuel bonus godtgøres kun op til de ovennævnte lofter beregnet på årsbasis og er begrænset til en sjettedel af assistentens årlige bruttoløn.

Lofterne reduceres pro rata, når den lokale assistent arbejder på deltid, eller når den lokale assistent ikke arbejder hele måneden.

14.   Bruttolønnen for en lokal assistent, der hovedsagelig skal yde administrativ støtte og udføre sekretariatsarbejde, men som også skal varetage konciperings- og rådgivningsopgaver, må ikke overstige 60 % af de månedlige lofter, der fastsættes af Præsidiet i overensstemmelse med stk. 13.

Bruttolønnen for en lokal assistent, som hovedsagelig skal varetage konciperings- og rådgivningsopgaver, men som også skal yde administrativ støtte og udføre sekretariatsarbejde, må ikke overstige 70 % af de månedlige lofter, der fastsættes af Præsidiet i overensstemmelse med stk. 13, medmindre den lokale assistent har et eksamensbevis for afsluttet universitetsuddannelse af mindst tre års varighed eller har erhvervserfaring på tilsvarende niveau.

15.   Parlamentet godtgør lokale assistenters faktiske rejseudgifter i forbindelse med lejlighedsvise tjenesterejser foretaget efter anmodning fra medlemmet i forbindelse med udførelsen af deres opgaver. Tjenesterejser i forbindelse med Parlamentets plenarmøder betragtes som lejlighedsvise.

Disse udgifter godtgøres mod forelæggelse af bilag.

Der skal vælges de mest økonomiske og effektive former for transport og indkvartering under hensyntagen til, hvad der er til rådighed og tilgængeligt på det pågældende tidspunkt. Rejser med fly eller tog skal foregå på henholdsvis økonomiklasse og 2. klasse. Overnatning skal ske på et standardværelse. Taxaer må kun benyttes undtagelsesvis og over korte afstande, hvis der ikke findes nogen offentlig transport.

Godtgørelsen begrænses til det minimum, der er fastsat i gældende national ret, og for så vidt angår indkvarteringsudgifter op til de lofter, der gælder for Parlamentets tjenestemænd og øvrige ansatte.

Artikel 31

Finansielle konsekvenser af et påvist tilfælde af chikane af en akkrediteret parlamentarisk assistent

Hvis formanden efter en procedure for intern chikane, hvor begge parter er blevet hørt, konstaterer, at et medlem har chikaneret en akkrediteret parlamentarisk assistent psykisk eller seksuelt, fratrækkes alle medlemmets finansielle forpligtelser over for denne akkrediterede assistent i henhold til dennes kontrakt, herunder navnlig løn, som en undtagelse fra artikel 29 af Parlamentet fra dets godtgørelse af medlemmets udgifter til parlamentarisk assistance, og medlemmet har ikke ret til at få udført yderligere tjenesteydelser af denne assistent.

Artikel 32

Betalingsagenter

1.   Alle ansættelseskontrakter og tjenesteydelsesaftaler samt alle praktikaftaler for praktikanter, som har hjemsted i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, og som indgås af et medlem eller en gruppe af medlemmer, skal administreres af en betalingsagent, der er etableret i en medlemsstat.

2.   En betalingsagent leverer ydelser gennem en fysisk eller juridisk person, som i en medlemsstat er berettiget til at udøve en erhvervsaktivitet bestående i behandling af de skattemæssige og sociale aspekter af ansættelseskontrakter og af tjenesteydelsesaftaler indgået efter national ret.

Den fysiske eller juridiske person, der leverer betalingsagentydelser, må ikke befinde sig i en af de udelukkelsessituationer, der er omhandlet i artikel 136, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (11) (»finansforordningen«).

Betalingsagenter skal benytte sig af et professionelt digitalt lønsystem.

3.   Et medlem indgår en individuel aftale med en betalingsagent efter eget valg, som opfylder betingelsen i stk. 2.

Udgifterne til betalingsagenter, jf. nærværende artikels stk. 1, er dækket af den godtgørelse, der er fastsat i artikel 29, stk. 4, og er ikke underlagt begrænsningen i artikel 30, stk. 11, for så vidt angår tjenesteydelser.

Vederlaget til betalingsagenten, ekskl. moms, må ikke overstige 4 % af det beløb, der er fastsat i artikel 29, stk. 4.

Maksimumsgrænserne for betalingsagenters vederlag tages op til revision kumulativt pr. kalenderår i forhold til længden af deres kontrakt.

4.   Kontrakten mellem medlemmet og betalingsagenten indgås under anvendelse af en af den kompetente anvisningsberettigede godkendt standardkontrakt.

Enhver ny udgave af standardkontrakten er obligatorisk, efter at medlemmerne har fået meddelelse om den. Den har ingen tilbagevirkende kraft for eksisterende kontrakter.

Standardkontrakten indeholder regler om, hvordan betaling i overensstemmelse med dette kapitel finder sted for de i stk. 1 omhandlede kontrakter, samt om betalingsagentens aflønning og ansvar.

Artikel 33

Administration af kontrakter med personlige medarbejdere

1.   Betalingsagenten sikrer med hensyn til de kontrakter, der administreres af denne, at såvel gældende national ret som EU-retten overholdes, særlig hvad angår sociale og skattemæssige forpligtelser.

2.   Vederlaget til betalingsagenten betales mod forelæggelse af tilhørende fakturaer eller beregninger af vederlag.

3.   Medlemmerne giver betalingsagenten alle de dokumenter og oplysninger, som agenten har brug for med henblik på at sikre, at kontrakterne er lovlige, og for at varetage den løbende administration af de kontrakter, den pågældende er blevet betroet, herunder navnlig de dokumenter og oplysninger, der er omhandlet i artikel 34, stk. 2, artikel 35, stk. 1, litra a), artikel 38, artikel 39, stk. 1, litra a), og artikel 40.

4.   Parlamentet udbetaler de beløb, der skal betales i henhold til de kontrakter, herunder også praktikaftaler, som den pågældende betalingsagent er ansvarlig for, mod forelæggelse af de nødvendige bilag.

5.   I forbindelse med en ansættelseskontrakt eller en praktikaftale udbetaler Parlamentet forskud til betalingsagenten i relation til udgifter til løn, socialsikringsbidrag og skatter og afgifter.

Medlemmerne og deres betalingsagenter har ansvaret for afregningen af disse forskud, som skal ske i overensstemmelse med disse gennemførelsesbestemmelser og gældende national ret.

Artikel 34

Anmodning om godtgørelse af medlemmernes udgifter til assistenter

1.   Medlemmet eller dennes betalingsagent indsender en anmodning om godtgørelse af medlemmets udgifter til assistenter i henhold til artikel 30, stk. 1, litra b), og stk. 2, 4 og 5, til Parlamentets kompetente tjenestegren med angivelse af betalingsmodtagerne og beløbenes størrelse, og anmodningen skal være kontrasigneret af alle de berørte medlemmer samt af medlemmets betalingsagent. Ved ansættelseskontrakter vedlægges anmodningen de i artikel 35 anførte bilag og ved tjenesteydelsesaftaler de i artikel 39 anførte bilag.

2.   Medlemmet giver omgående betalingsagenten og Parlamentets kompetente tjenestegren meddelelse om enhver ændring af aftaleforholdet og af instrukserne vedrørende betalingen, idet det oplyses, hvilke ændringer af aftalen der er foretaget.

Betalingsagenten indsender straks disse oplysninger og de relevante bilag til Parlamentets kompetente tjenestegren uden at afvente regulariseringen af regnskaberne.

Artikel 35

Dokumenter, der skal forelægges i forbindelse med en ansættelseskontrakt

Anmodninger om godtgørelse af udgifter til en ansættelseskontrakt skal indeholde følgende:

a)

den originale ansættelseskontrakt, som medlemmet har indgået med sin lokale assistent

b)

en detaljeret jobbeskrivelse og den præcise adresse, hvor arbejdsopgaverne udføres

c)

en detaljeret opgørelse over lønnen, arbejdsgiver- og lønmodtagerbidrag til social sikring og andre udgifter, der må forventes at skulle betales eller godtgøres i løbet af kalenderåret og ved kontraktens ophør, idet der tages hensyn til nationale bestemmelser, herunder bestemmelserne om mindsteløn, og kontraktretlige forpligtelser, herunder eventuelle udgifter i forbindelse med tjenesterejser

d)

en bekræftet genpart af gyldig legitimation for den lokale assistent

e)

dokumentation for den lokale assistents sædvanlige bopæl

f)

dokumentation for den lokale assistents kvalifikationer og erhvervserfaring og

g)

en liste over alle følgende lønnede eller ulønnede eksterne aktiviteter, som den lokale assistent er involveret i: erhvervsaktiviteter, politisk hverv, postgymnasial uddannelse, faglige udviklingskurser af mere end en måneds varighed, praktikophold og aktiviteter for et politisk parti, en politisk fond, en bevægelse eller en parlamentarisk politisk gruppe; den pågældende liste skal være ledsaget af:

i)

en erklæring fra assistenten, hvorved det bekræftes, at denne i hele sin kontrakts løbetid forpligter sig til ikke, hverken direkte eller indirekte, at udføre aktiviteter, selv ikke aktiviteter, som ikke giver ham eller hende ret til et vederlag, såfremt sådanne aktiviteter kan gribe forstyrrende ind i assistentens udførelse af sine arbejdsopgaver i denne egenskab eller give anledning til interessekonflikter, og

ii)

en erklæring fra medlemmet, hvorved det attesteres, at vedkommende har noteret sig listen over assistentens eksterne aktiviteter, og bekræftes, at de ikke griber ind i assistentens udførelse af sine opgaver i den pågældende egenskab eller giver anledning til en interessekonflikt.

Artikel 36

Regularisering af regnskaber

1.   Betalingsagenten fremsender, for hver enkelt af de ansatte lokale assistenter og for hver enkelt af praktikanterne med hjemsted i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, senest den 31. marts i året efter det relevante regnskabsår en opgørelse over de udgifter, der er afholdt til løn, skat og arbejdsgivers og lønmodtagers socialsikringsbidrag samt alle andre godtgørelsesberettigede udgifter, til Parlamentets kompetente tjenestegren, navnlig med henblik på regularisering af de forskud, der er udbetalt. Betalingsagenten forelægger endvidere dokumentation for, at de pågældende lokale assistenter er tilsluttet en social sikringsordning, og at det pågældende medlem er arbejdsgiveren, et bevis for, at der er tegnet en arbejdsulykkesforsikring, såfremt der i den gældende nationale lovgivning stilles krav herom, og en opgørelse af årsindkomsten. Agenten attesterer også, at alle de forpligtelser, der følger af den pågældende nationale lovgivning, er indfriet, og forelægger efter anmodning fra Parlamentets kompetente tjenestegren alle lønsedler, der er udstedt for rapporteringsperioden, samt dokumentation for betaling af løn, socialsikringsbidrag og skatter og afgifter.

I tilfælde af ophør af kontrakten mellem betalingsagenten og medlemmet og ved udløbet af medlemmets mandat skal de pågældende forpligtelser være indfriet senest inden for tre måneder.

De i det første afsnit omhandlede opgørelser udformes i henhold til Parlamentets specifikationer.

2.   Hvis de i stk. 1 nævnte opgørelser ikke er fremsendt inden for den fastsatte frist, anses alle de tilhørende betalinger for ikke at være forskriftsmæssige. Når de i stk. 1 nævnte opgørelser er kontrolleret, eller hvis de ikke foreligger, sender Parlamentets kompetente tjenestegren en meddelelse til betalingsagenten med kopi til medlemmet, hvori det fastslås, om de foretagne betalinger er forskriftsmæssige, idet det i givet fald anføres, hvilke dokumenter der endnu mangler og skal fremsendes.

Såfremt det i den i nærværende stykkes første afsnit omhandlede meddelelse fastslås, at betalingerne ikke er forskriftsmæssige, skal de dokumenter, der er nødvendige for at korrigere dette, fremsendes til Parlamentets kompetente tjenestegren inden for en frist på én måned at regne fra meddelelsen. Hvis de pågældende dokumenter ikke fremsendes inden for nævnte frist, finder artikel 71 eller artikel 72 anvendelse eller begge artikler, alt efter hvad der er relevant.

Artikel 37

Forpligtelser vedrørende kontrakter med lokale assistenter

1.   Betalingsagenten opbevarer i det tidsrum, der er fastlagt i den gældende nationale lovgivning, og i mindst fem år efter udløbet af den pågældende valgperiode, kopier af lønsedler med angivelse af de beløb, der er betalt i løn og, når det er relevant, skat og arbejdsgivers og lønmodtagers socialsikringsbidrag.

Uden at det berører første afsnit, fremsendes der ved betalingsagentens kontrakts ophør omgående en bekræftet kopi af alle løndokumenter til medlemmet og enhver kompetent fagmand, som han eller hun har valgt.

2.   Assistenter afholder sig fra handlinger, der strider mod de assisterede medlemmers interesser og Parlamentets interesser. De underretter omgående det pågældende medlem, hvis de har planer om at deltage i lønnede eller ulønnede eksterne aktiviteter eller at stille op til valg.

De skal have bopæl inden for en sådan afstand fra deres arbejdssted, at det er foreneligt med en korrekt udførelse af deres arbejdsopgaver.

3.   Medlemmet underretter omgående Parlamentets kompetente tjenestegren om eventuelle ændringer i ansættelsesvilkårene, der har konsekvenser for udgifterne til assistenter, og om planer fra assistenternes side om at deltage i eksterne aktiviteter eller stille op til valg, bortset fra dem, der allerede er erklæret i henhold artikel 35, litra g). Medlemmet sikrer sig, at eksterne aktiviteter og opstilling til valg ikke stiller sig hindrende i vejen for assistenternes udførelse af deres arbejdsopgaver og heller ikke er i modstrid med Unionens finansielle interesser, ved at træffe passende foranstaltninger, som bl.a. kan være at tilpasse assistentens arbejdstid eller at lade assistenten tage årlig ferie eller orlov uden løn. Parlamentets kompetente tjenestegren kan kræve at få forelagt dokumentation for, hvilke aftaler der er indgået med de pågældende assistenter i denne forbindelse.

4.   Lokale assistenter, der har til hensigt at stille op til valg, skal overholde den nationale lovgivning om valgkampagner. Hvis de bliver valgt, ophører godtgørelsen af udgifter i forhold til dem, medmindre de kan dokumentere, at deres mandat er foreneligt med udførelsen af deres arbejdsopgaver som parlamentariske assistenter.

5.   Kontrakter mellem medlemmer og assistenter skal omfatte de betingelser, der er fastsat i stk. 2 og 4.

6.   Udgifter i forbindelse med ansættelseskontrakter indgået med lokale assistenter kan godtgøres, forudsat at minimumsarbejdstiden er fem timer om ugen, og at den samlede arbejdstid, inklusive den tid, der bruges på eksterne aktiviteter, ikke overstiger 48 timer om ugen. Med henblik på dette stykke tages de i artikel 35 omhandlede ulønnede aktiviteter kun i betragtning, hvis disse aktiviteter normalt er lønnede under de omstændigheder, der gør sig gældende i det pågældende tilfælde.

Artikel 38

Udgifter i forbindelse med ansættelseskontraktens ophør

1.   Udgifter i forbindelse med ophør af de ansættelseskontrakter, som medlemmer har indgået med deres lokale assistenter, kan godtgøres, forudsat at:

a)

de er en følge af de arbejdsretlige regler, herunder kollektive overenskomster, i det land, hvis lovgivning finder anvendelse, og

b)

medlemmerne har overholdt de retlige forpligtelser i forbindelse med ophøret af de ansættelseskontrakter, der er indgået med deres lokale assistenter, herunder opsigelsesfrister, i rette tid inden mandatets udløb, medmindre tidspunktet for mandatets ophør ikke kan forudses.

2.   De i nærværende artikels stk. 1 omhandlede udgifter kan godtgøres op til det lovbestemte mindstebeløb og inden for de grænser, der er fastsat i artikel 29, stk. 4.

3.   Yderligere udgifter, der hidrører fra en særlig aftale indgået mellem parterne ud over de retlige eller overenskomstmæssige forpligtelser, kan kun godtgøres inden for grænserne i artikel 29, stk. 4, op til et beløb svarende til den lokale assistents gennemsnitlige bruttomånedsløn i det sidste ansættelsesår.

4.   Stk. 3 finder ikke anvendelse, hvis:

a)

den pågældende lokale assistent har arbejdet for medlemmet i mindre end 12 måneder

b)

den pågældende assistent genansættes som assistent for et medlem eller en gruppe af medlemmer senest to måneder efter hans eller hendes kontrakts ophør.

5.   Såfremt et medlem i relation til udgifter i forbindelse med ophør af ansættelseskontrakten efter gældende nationale arbejdsretlige regler er retligt forpligtet til at betale et beløb til en assistent, der er over tre gange større end hans eller hendes gennemsnitlige bruttomånedsløn, kan disse udgifter godtgøres mod forelæggelse af behørig dokumentation, der skal attesteres af de kompetente nationale myndigheder.

Artikel 39

Dokumenter, der skal forelægges i forbindelse med en tjenesteydelsesaftale

1.   En anmodning om godtgørelse af udgifter til tjenesteydelseskontrakter, bortset fra tilfælde af specialiserede tjenesteydelser til en værdi af højst 500 EUR, inkl. moms, skal indeholde følgende:

a)

den kontrakt, medlemmet har indgået med en tjenesteyder, og som klart definerer arten af de ydelser, der skal leveres

b)

bortset fra i tilfælde af tjenesteydelseskontrakter indgået med lokale assistenter, hvor tjenesteydelserne overstiger en tærskelværdi på 60 000 EUR inkl. moms, udbudsdokumenterne, herunder:

bekendtgørelsen med en beskrivelse af behovene og kravene, tildelingskriterierne og en vejledende tidsramme

de opfordringer, der sendes til tilbudsgiverne, eller andre annonceringsforanstaltninger, der er truffet

de modtagne tilbud samt

en begrundelse for det udvalgte bud

c)

i tilfælde af tjenesteydere, som er juridiske personer, en kopi af deres indregistrering i handelsregistret eller et tilsvarende dokument, der viser sted og dato for stiftelsen, sammen med vedtægterne, eller, i tilfælde af tjenesteydere, der er fysiske personer, et dokument, der viser deres etableringssted, de dokumenter, der er anført i artikel 35, litra d)-f), og, bortset fra i forbindelse med kontrakter om specialiserede tjenesteydelser, også i nævnte artikels litra g)

d)

i tilfælde af tjenesteydere, der er juridiske personer, en liste over de fysiske personer, der er involveret i den juridiske persons levering af tjenesteydelser, sammen med oplysninger om deres uddannelsesmæssige og faglige kvalifikationer og erfaring, der er relevant for leveringen af de pågældende tjenesteydelser, samt en erklæring, hvorved det bekræftes, at der ikke foreligger en interessekonflikt som defineret i artikel 66, stk. 2, og at ingen af de pågældende personer er en assistent i den i artikel 30 anvendte betydning eller tilhører en af de i artikel 41, litra d), nævnte kategorier

e)

en erklæring, der er kontrasigneret af medlemmet, og hvorved det bekræftes, at tjenesteydelserne kun vil blive givet i underentreprise, når det er behørigt begrundet, efter at Parlamentets kompetente tjenestegren er blevet underrettet, og under alle omstændigheder kun for så vidt angår højst 20 % af kontraktens samlede værdi, eller, i tilfælde af tjenesteydere, der er lokale assistenter, en erklæring, der er kontrasigneret af medlemmet, og hvorved det bekræftes, at tjenesteydelserne ikke vil blive givet i underentreprise.

2.   Udgifter til tjenesteydelser godtgøres ved, at medlemmet forelægger Parlamentets kompetente tjenestegren i Parlamentet en detaljeret faktura eller beregning af vederlag for den leverede ydelse og en kopi af den kontrakt, der er indgået med tjenesteyderen. Fakturaen eller beregningen af vederlag skal være ledsaget af medlemmets bekræftelse af, at den pågældende tjenesteydelse faktisk er blevet leveret. På anmodning fra Parlamentets kompetente tjenestegren forelægger medlemmet også de vigtigste bilag.

Når det drejer sig om tjenesteydelser, som helt eller delvist er fritaget for moms, kan Parlamentets kompetente tjenestegren anmode betalingsagenten om at bekræfte retsgrundlaget for denne undtagelse.

Artikel 40

Særlige udgifter

Hvis en lokal assistent med en ansættelseskontrakt er fraværende i mere end tre måneder enten på grund af barselsorlov eller på grund af alvorlig sygdom, kan der fra den tredje fraværsmåned ydes en godtgørelse, ud over det i artikel 29, stk. 4, anførte beløb, til den del af vikarudgifterne, der ikke dækkes af de arbejdstagerydelser, som udbetales efter den gældende nationale sociale sikringsordning. Betalingsagenten skal indgive en af medlemmet kontrasigneret anmodning om godtgørelse af disse udgifter til Parlamentets kompetente tjenestegren.

Artikel 41

Ikke-godtgørelsesberettigede udgifter

De beløb, der udbetales i henhold til dette kapitel, kan hverken direkte eller indirekte tjene

a)

til finansiering af kontrakter, der er indgået med en organisation, som forfølger politiske mål, som f.eks. et politisk parti, en politisk stiftelse eller bevægelse eller en parlamentarisk politisk gruppe

b)

til dækning af udgifter, der kan refunderes efter reglerne om andre godtgørelser i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser eller andre bestemmelser i Parlamentets forretningsorden

c)

til dækning af udgifter hidrørende fra en tjenesteydelsesaftale, som kan give anledning til en interessekonflikt, navnlig i de tilfælde, hvor medlemmet eller en af de i litra d) omhandlede personer:

helt eller delvist er ejer af et selskab eller en organisation med kommercielt sigte, der agerer som dennes tjenesteyder

er medlem af bestyrelsen eller af andre besluttende instanser eller organer i et selskab eller en organisation med kommercielt sigte, der agerer som dennes tjenesteyder

har adgang til sin tjenesteyders bankkonto

har en interesse i eller opnår en eller anden form for økonomisk fordel i forbindelse med tjenesteyderens aktiviteter

d)

til finansiering af kontrakter, der muliggør ansættelse eller benyttelse af tjenesteydelser leveret af medlemmernes ægtefæller eller partnere i et fast forhold eller af deres forældre, børn, brødre eller søstre eller, generelt, giver anledning til en mulig interessekonflikt som defineret i artikel 66, stk. 2

e)

til dækning af udgifter i forbindelse med kontrakter indgået med fysiske personer, der er ansat som akkrediterede parlamentariske assistenter, men som ikke har bopæl på deres tjenestested i overensstemmelse med artikel 20 i vedtægten for at yde direkte bistand til medlemmerne i Europa-Parlamentets bygninger på et af dets tre arbejdssteder.

KAPITEL 6

Adgang til udstyr og andre faciliteter

Artikel 42

Adgang til interne tjenester og levering af udstyr og faciliteter

1.   Præsidiet fastsætter regler om medlemmernes adgang til interne tjenester, der leveres af Parlamentet, samt om levering af udstyr og faciliteter til medlemmerne, navnlig med hensyn til:

benyttelsen af tjenestebiler

møbler til medlemmernes kontorer

adgangen til it- og telekommunikationsudstyr

forsyning med papirvarer

medlemmernes og Parlamentets politiske gruppers benyttelse af de kontorpladser, der stilles til rådighed for dem i Parlamentets forbindelseskontorer

behandlingen af de af medlemmernes papirer, der gives som gave eller testamenteres til et institut, en forening eller en fond

ordninger for, hvordan medlemmer, hvis mandat ophører i løbet af en valgperiode, kan få deres personlige effekter, der befinder sig på deres kontorer i Bruxelles og i Strasbourg, transporteret til deres hjemland

benyttelsen af tjenestecykler

sprog- og it-kurser for medlemmer

benyttelse af Parlamentets lægetjeneste.

2.   Præsidiet kan også vedtage bestemmelser, hvorefter tidligere formænd for Parlamentet kan drage fordel af visse faciliteter under deres mandat, og tidligere medlemmer kan få adgang til Parlamentets infrastrukturer.

KAPITEL 7

Godtgørelse af generelle udgifter

Artikel 43

Retten til godtgørelse af generelle udgifter

1.   Medlemmerne har ret til en godtgørelse for generelle udgifter, der skal dække udgifter i forbindelse med medlemsvirksomhed.

2.   I overensstemmelse med betragtning 17 og artikel 20, stk. 3, i statutten udbetales godtgørelsen for generelle udgifter i form af et fast beløb.

3.   Medlemmerne har ret til godtgørelsen for generelle udgifter fra den måned, hvor deres betalingsanmodning modtages.

4.   Medlemmerne kan vælge at modtage hele eller en del af godtgørelsen for generelle udgifter.

Artikel 44

Periode for godtgørelsen

1.   Godtgørelsen for generelle udgifter betales under medlemmernes mandatperiode.

2.   Den månedlige godtgørelse for generelle udgifter er 4 778 EUR.

3.   Medlemmer, hvis mandat begynder den 16. eller efter den 16. i en måned, modtager kun halvdelen af godtgørelsen af de generelle udgifter for den pågældende måned.

4.   Halvdelen af godtgørelsen af de generelle udgifter udbetales også i et tidsrum af tre måneder efter den måned, i hvilken medlemmets mandat ophører, forudsat at medlemmets mandatperiode har varet mindst seks måneder, og at medlemmet ikke genvælges.

Artikel 45

Betalinger og fraværsperioder

1.   Alle betalinger i forbindelse med godtgørelser for generelle udgifter foretages direkte til medlemmet.

2.   Ethvert medlem, der i et parlamentsår (1. september til 31. august) er fraværende mindst halvdelen af de dage, hvor der holdes plenarmøde, for det pågældende år skal tilbagebetale 50 % af godtgørelsen for generelle udgifter.

3.   Formanden kan se bort fra en fraværsperiode som omhandlet i stk. 2, hvis det pågældende medlem er fraværende på grund af sygdom eller tungtvejende familiemæssige omstændigheder eller er på en tjenesterejse andetsteds, som formanden, Præsidiet eller Formandskonferencen har givet tilladelse til. Dokumentation skal indgives til kvæstorerne senest to måneder efter datoen for fraværets begyndelse.

4.   Et medlem, som er gravid, fritages for at deltage i Parlamentets officielle møder i et tidsrum af tre måneder forud for det pågældende barns fødsel. Medlemmet skal forelægge en lægeerklæring, hvori den forventede fødselsdato er anført. Efter fødslen fritages medlemmet for at deltage i de officielle møder i et tidsrum af seks måneder. Medlemmet skal forelægge en kopi af barnets fødselsattest.

Artikel 46

Dækkede udgifter

1.   Godtgørelsen af generelle udgifter skal bl.a. dække udgifter til kontordrift og kontorvedligeholdelse, kontorartikler og dokumentation, udgifter til kontorudstyr, repræsentationsaktiviteter eller administrationsomkostninger.

2.   Hvis medlemmerne konstaterer, at de beløb, der er udbetalt i form af andre godtgørelser i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser eller andre af Parlamentets regler, er opbrugt, kan de også anvende godtgørelsen for generelle udgifter til at betale direkte for aktiviteter, der er omfattet af disse godtgørelser.

Artikel 47

Principperne for anvendelse af godtgørelsen for generelle udgifter?

1.   For at lette medlemmernes forvaltning og overvågning af deres udgifter indbetaler Parlamentet de midler, der er øremærket til godtgørelsen af generelle udgifter, til en konto, der er afsat til denne godtgørelse, og hvortil der derfor ikke overføres andre midler. En sådan konto er omfattet af de almindelige garantier, der er indbygget i mandatet.

2.   Medlemmerne bærer det fulde ansvar for anvendelsen af de beløb, der udbetales i henhold til dette kapitel.

3.   Medlemmerne kan frit dokumentere deres anvendelse af disse beløb, i detaljer eller efter omkostningstype som anført i nærværende artikels stk. 4, enten alene eller med støtte fra en ekstern revisor, og lade disse oplysninger offentliggøre helt eller delvis på deres onlineside på Parlamentets websted i overensstemmelse med artikel 11 i Europa-Parlamentets forretningsorden.

4.   Der fastlægges følgende omkostningsgrupper, jf. artikel 3:

 

Gruppe 1: Leje af lokale kontorer og dertil knyttede udgifter

 

Gruppe 2: Udgifter til drift af lokale kontorer

 

Gruppe 3: Kontorartikler, papirvarer og skrivematerialer

 

Gruppe 4: Bøger, tidsskrifter, aviser og presseanmeldelser

 

Gruppe 5: Kontorudstyr og møbler

 

Gruppe 6: Protokol og repræsentation

 

Gruppe 7: Afholdelse af begivenheder, seminarer og konferencer

 

Gruppe 8: Andre administrationsudgifter

 

Gruppe 9: Aktiviteter, der er omfattet af andre kvoter, der er opbrugt

 

Gruppe 10: Andre udgifter i forbindelse med medlemmets parlamentariske mandat.

5.   Præsidiet vedtager alle yderligere foranstaltninger, som det anser for nødvendige for at lette gennemførelsen af medlemmernes afgørelser vedrørende stk. 3.

AFSNIT II

MANDATETS OPHØR

KAPITEL 1

Overgangsgodtgørelse

Artikel 48

Retten til overgangsgodtgørelse

Tidligere medlemmer har ret til en overgangsgodtgørelse som omhandlet i statuttens artikel 13 fra den første dag i den måned, der følger efter mandatets ophør.

Artikel 49

Betingelser

1.   Hvis tidligere medlemmer, der har ret til en overgangsgodtgørelse, har et mandat i et andet parlament eller bestrider et offentligt embede, bliver den løn, som de har ret til at modtage, modregnet i overgangsgodtgørelsen.

2.   Artikel 2, stk. 3, finder tilsvarende anvendelse på overgangsgodtgørelsen.

3.   I denne artikel forstås ved et »andet parlament« ethvert parlament med lovgivningskompetence i en medlemsstat.

4.   I denne artikel forstås ved »offentligt embede« udøvelsen af følgende embeder:

a)

et lønnet embede, der besættes ved valg, og som indebærer udøvelse af offentlige myndighedsbeføjelser

b)

medlemmer af en national eller regional regering

c)

højtstående embedsmænd, tjenestemænd eller medlemmer af en EU-institution.

Artikel 50

Udligning af ydelser

1.   Har et tidligere medlem på samme tid ret til at få udbetalt overgangsgodtgørelse som omhandlet i statuttens artikel 13 og til alderspension som omhandlet i statuttens artikel 14 eller til invalidepension som omhandlet i statuttens artikel 15, udbetales den af de to ydelser, som den pågældende vælger at modtage. Han/hun giver generalsekretæren meddelelse om sin beslutning senest tre måneder efter udløbet af sit mandat. En sådan beslutning er uigenkaldelig.

2.   Hvis det tidligere medlem vælger overgangsgodtgørelsen, suspenderes betalingen af vedkommendes alderspension eller invalidepension i den periode, hvor den pågældende har ret til overgangsgodtgørelsen.

Artikel 51

Procedure

1.   For at få udbetalt overgangsgodtgørelsen skal det tidligere medlem senest tre måneder efter sit mandats ophør indgive en anmodning herom, vedlagt en skriftlig erklæring om, hvorvidt han/hun varetager nogle af de i artikel 49 i disse gennemførelsesbestemmelser omhandlede forpligtelser. Hvis denne frist ikke overholdes, udbetales den pågældendes overgangsgodtgørelse fra den første dag i den måned, hvor ansøgningen blev modtaget af de kompetente tjenestegrene i Parlamentet. Den periode, hvor der er ret til overgangsgodtgørelse, fastsættes i overensstemmelse med statuttens artikel 13, stk. 2.

2.   Den i denne artikels stk. 1 omhandlede skriftlige erklæring skal, hvis det er relevant, være ledsaget af medlemmets beslutning som omhandlet i artikel 50, stk. 1.

3.   Enhver ændring af de forhold, der blev lagt til grund ved udbetalingen af overgangsgodtgørelsen, og som kan føre til en ændring af et tidligere medlems ret til den pågældende godtgørelse, skal straks meddeles den kompetente tjenestegren i Parlamentet. Generalsekretæren kan i tilfælde af tvivl anmode det tidligere medlem om en udtalelse.

4.   Hvis generalsekretæren får kendskab til, at det tidligere medlem udøver et af de i artikel 49 omhandlede embeder, og disse oplysninger kan verificeres af offentligt tilgængelige kilder, suspenderer han/hun udbetalingen af overgangsgodtgørelsen og informerer det tidligere medlem herom.

5.   Det tidligere medlem kan når som helst give afkald på sin ret til overgangsgodtgørelse. En beslutning herom meddeles generalsekretæren.

KAPITEL 2

Alderspension

Artikel 52

Retten til alderspension

1.   De medlemmer, der har udøvet deres mandat i mindst et helt år, er ved ophøret af deres mandat berettigede til en livsvarig alderspension, der udbetales fra den første dag i den måned, der følger efter den måned, i hvilken de fylder 63 år, som omhandlet i statuttens artikel 14.

Tidligere medlemmer eller deres retlige repræsentanter indgiver deres ansøgning om udbetaling af alderspension inden for en frist på seks måneder efter opnåelse af pensionsret, undtagen i tilfælde af force majeure. Hvis denne frist ikke overholdes, udbetales den pågældendes alderspension fra den første dag i den måned, hvor ansøgningen blev modtaget.

2.   Udbetalingen af alderspensionen indstilles for pensionsmodtagere, der genvælges til Europa-Parlamentet. De pensionsgivende år i henhold til det nye mandat lægges til de før genvalget erhvervede rettigheder til alderspension. Udbetalingen af alderspensionen genoptages, når medlemmets mandat i Europa-Parlamentet ophører.

3.   Hvis et medlem har haft flere mandatperioder, som ikke ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden, sammenlægges alle mandatperioderne ved beregningen af alderspensionen.

Artikel 53

Antikumulationsregler

1.   Den alderspension, som et tidligere medlem modtager for et mandat, som han/hun har udøvet i et andet parlament samtidig med mandatet i Europa-Parlamentet, modregnes i alderspensionen henhold til statuttens artikel 14.

2.   I denne artikel forstås ved et »andet parlament« et parlament som defineret i artikel 2, stk. 2.

3.   Beregningen foretages på grundlag af de to pensioners størrelse før fradrag af skat.

4.   Et tidligere medlem, som har udøvet et mandat i et andet parlament samtidig med mandatet i Europa-Parlamentet, skal give meddelelse om den alderspension, som vedkommende i kraft af mandatet i det andet parlament er berettiget til.

Artikel 54

Udløb af alderspensionsrettigheder

Ved et tidligere medlems død udbetales alderspensionen indtil den sidste dag i den måned, hvor dødsfaldet indtraf.

KAPITEL 3

Invalidepension

Artikel 55

Retten til invalidepension

1.   Et medlem, som efter den i artikel 59 omhandlede procedure anses for at være ramt af en invaliditet, som anses for fuldstændig og medfører, at den pågældende er ude af stand til at bestride sit hverv i den resterende del af den pågældende valgperiode, og han/hun derfor nedlægger sit mandat, har ret til invalidepension med virkning fra den dag, hvor mandatet faktisk ophører, jf. dog denne artikels stk. 3.

2.   Retten til invalidepension ophører, hvis medlemmet ikke senest tre måneder efter den dag, hvor den pågældende officielt fik meddelt beslutningen om hans/hendes overgang til invalidepension, har givet meddelelse om nedlæggelsen af sit mandat.

3.   Medlemmets ret til invalidepension begynder ved udløbet af den valgperiode, hvorunder invaliditeten opstod, hvis

a)

medlemmets invaliditet forhindrer den pågældende i at nedlægge sit mandat, eller

b)

beslutningen, hvorved et medlems invaliditet er fastslået, træffes efter udløbet af den valgperiode, hvorunder invaliditeten opstod, eller

c)

valgperioden slutter inden udgangen af den i stk. 2 omhandlede periode.

Artikel 56

Invalidepensionens beregning

1.   Invalidepensionen udgør for hvert fulde år, den pågældende har udøvet sit mandat, 3,5 % af vederlaget i henhold til statuttens artikel 10 og for hver yderligere fulde måned en tolvtedel heraf, dog mindst 35 % af nævnte vederlag, idet pensionen maksimalt kan udgøre 70 % af vederlaget.

2.   Bestemmelserne om beregning af alderspension finder tilsvarende anvendelse ved beregning af invalidepension.

Artikel 57

Antikumulationsregler

1.   Den invalidepension, som et tidligere medlem modtager i forbindelse med et mandat, som han/hun har udøvet i et andet parlament samtidig med mandatet i Europa-Parlamentet, modregnes i invalidepensionen i henhold til artikel 55.

2.   I denne artikel forstås ved et »andet parlament« et parlament som defineret i artikel 2, stk. 2.

3.   Et tidligere medlem, som har udøvet et mandat i et andet parlament samtidig med mandatet i Europa-Parlamentet, giver meddelelse om den invalidepension, som vedkommende i kraft af sit mandat i det andet parlament er berettiget til.

Artikel 58

Udligning af ydelser

Har et tidligere medlem på samme tid ret til at få udbetalt invalidepension og alderspension, vil den pågældende modtage alderspensionen. Det beløb, der udbetales i alderspension, kan imidlertid ikke være mindre end invalidepensionen.

Artikel 59

Procedure

1.   Medlemmet eller dennes juridiske repræsentant indgiver en ansøgning om invalidepension til Parlamentets formand, vedlagt en lægeerklæring med angivelse af navnet på den læge, der skal repræsentere den pågældende i invaliditetsudvalget, jf. artikel 60.

2.   Det i artikel 60 omhandlede invaliditetsudvalg udarbejder, senest tre måneder efter at det er blevet tilsagt af generalsekretæren, en begrundet lægerapport i henhold til det af Parlamentet fastlagte mandat, hvori det vurderes, om de i artikel 55, stk. 1, fastsatte betingelser for at oppebære invalidepension er opfyldt. Denne frist kan i undtagelsestilfælde forlænges af generalsekretæren.

3.   Hvis det i lægerapporten konkluderes, at det pågældende medlem opfylder betingelserne for invalidepension, bekræfter Parlamentets formand medlemmets ret til invalidepension og meddeler beslutningen til den pågældende, idet han/hun opfordres til at indgive en begæring om nedlæggelse af sit mandat. Hvis det i lægerapporten konkluderes, at det pågældende medlem ikke opfylder betingelserne for invalidepension, giver formanden medlemmet oplysning om dennes klageadgang.

Artikel 60

Invaliditetsudvalg

1.   Invaliditetsudvalget består af tre læger, der er udpeget således:

den første udpeges af det pågældende medlem

den anden udpeges af Parlamentet

den tredje udpeges efter fælles aftale mellem de to første læger.

Såfremt der ikke inden for en frist på to måneder fra udpegelsen af den anden læge er opnået enighed om udpegelsen af den tredje læge, beskikkes den tredje læge ex officio af præsidenten for Den Europæiske Unions Domstol efter anmodning fra Parlamentet.

2.   De udgifter, der opstår i forbindelse med invaliditetsudvalgets arbejde, herunder rejseudgifter, bæres af Parlamentet.

3.   Medlemmet kan forelægge invaliditetsudvalget erklæringer eller attester fra den læge, der behandler ham, samt fra de læger, han/hun eventuelt har fundet det nødvendigt at konsultere.

4.   Udvalgets arbejde er fortroligt.

Artikel 61

Revurdering af invaliditeten

1.   Et tidligere medlem, som ikke længere opfylder betingelserne for at oppebære invalidepension i artikel 55, stk. 1, fortaber sin ret til denne pension.

2.   Så længe det tidligere medlem ikke er fyldt 63 år, kan Parlamentet hvert femte år lade ham/hende undersøge af en læge, der er udpeget til at vurdere, om den pågældende stadig opfylder betingelserne for at oppebære invalidepension i artikel 55, stk. 1.

3.   Den pågældende undersøgelse kan også foretages efter et kortere tidsrum end det i stk. 2 anførte, navnlig såfremt Parlamentet har fået oplyst, at det tidligere medlem udøver lønnet beskæftigelse. I så fald bedømmes situationen på grundlag af oplysninger, der kan verificeres af offentligt tilgængelige kilder, under hensyn til omstændighederne i den enkelte sag og efter en kontradiktorisk undersøgelse.

4.   På forslag fra den undersøgende læge kan invaliditetsudvalget fastslå, at det tidligere medlems sundhedstilstand er blevet forbedret i en sådan grad, at den pågældende ikke længere opfylder de i artikel 55, stk. 1, fastsatte betingelser for at oppebære invalidepension.

5.   Beslutningen om at bringe invalidepensionen til ophør træffes af Parlamentets formand på grundlag af invaliditetsudvalgets konklusion. Artikel 59 og 60 finder tilsvarende anvendelse. Såfremt det tidligere medlem undlader at udpege den læge, der skal repræsentere den pågældende i invaliditetsudvalget, finder artikel 60, stk. 1, andet afsnit, anvendelse.

KAPITEL 4

Efterladte- og børnepension

Artikel 62

Retten til efterladte- og børnepension

1.   Den efterladte ægtefælle og eventuelle forsørgelsesberettigede børn efter et medlem eller et tidligere medlem, som på tidspunktet for vedkommendes død modtog eller senere ville være blevet berettiget til at modtage alders- eller invalidepension, har ret til henholdsvis efterladte- og børnepension.

2.   Ved anvendelsen af bestemmelserne i dette kapitel stilles partnere i et fast ægteskabslignende forhold på samme måde som ægtefæller på betingelse af, at parret forelægger et officielt dokument, der er udstedt af en kompetent myndighed i en medlemsstat, og som attesterer deres status som partnere i et ægteskabslignende forhold.

3.   Ved udtrykket »forsørgelsesberettigede børn« forstås børn, der er født i ægteskab, uden for ægteskab eller er adopteret af et medlem eller tidligere medlem eller af et medlems eller tidligere medlems ægtefælle, når de faktisk forsørges af medlemmet eller det tidligere medlem. Forsørgelsesberettigede børn er ligeledes børn, der er undfanget, samt børn for hvilke medlemmet eller det tidligere medlem har indledt en adoptionssag og adoptionen først finder sted efter den pågældendes død.

Artikel 63

Beregning af efterladte- og børnepension

1.   Efterladte- og børnepension kan maksimalt udbetales med et beløb, der sammenlagt ikke overstiger den alderspension, det pågældende medlem ville have været berettiget til ved valgperiodens udløb, idet der tages hensyn til perioden mellem datoen for dødsfaldet og datoen for den pågældende valgperiodes udløb.

2.   For så vidt angår tidligere medlemmer, kan efterladte- og børnepension maksimalt udbetales med et beløb, der sammenlagt ikke overstiger den alderspension, som den pågældende fik udbetalt eller ville have været berettiget til at få udbetalt.

3.   Efterladtepensionen for den efterladte ægtefælle udgør 60 % af det i denne artikels stk. 1 eller 2 omhandlede beløb dog mindst 30 % af vederlaget i henhold til statuttens artikel 10, også selv om sidstnævnte beløb overstiger de i denne artikels stk. 1 og 2 omhandlede beløb.

Den efterladte ægtefælles krav på efterladtepension bortfalder ikke ved den pågældende ægtefælles indgåelse af nyt ægteskab. En efterladt ægtefælle har ikke ret til efterladtepension, såfremt omstændighederne i et konkret tilfælde er sådanne, at der ikke kan være nogen rimelig tvivl om, at ægteskabet udelukkende blev indgået med henblik på at opnå pension. I så fald bedømmes den pågældende situation på grundlag af oplysninger, der kan verificeres af offentligt tilgængelige kilder, under hensyn til omstændighederne i den enkelte sag og efter en kontradiktorisk undersøgelse.

4.   Børnepensionen for et forsørgelsesberettiget barn udgør 20 % af det i stk. 1 eller 2 omhandlede beløb.

5.   Såfremt den afdøde efterlader sig mere end to forsørgelsesberettigede børn, fastsættes pensionen for hvert forsørgelsesberettigede barn uanset stk. 4 ved at dividere det beløb, som svarer til 40 % af det maksimale beløb, der er nævnt i stk. 1 eller 2, alt efter hvad der er relevant, med antallet af forsørgelsesberettigede børn.

6.   Det maksimale pensionsbeløb fordeles i givet fald mellem ægtefælle og forsørgelsesberettigede børn i forhold til de i stk. 3, 4 og 5 nævnte procentsatser.

7.   Såfremt der ikke er nogen efterladt ægtefælle, udgør pensionen for hvert forsørgelsesberettigede barn uanset stk. 4 og 5 20 % af det maksimale beløb, der er nævnt i stk. 1 eller 2, alt efter hvad der er relevant. Såfremt den afdøde efterlader sig mere end fem forsørgelsesberettigede børn, fordeles det maksimale beløb, der er nævnt i stk. 1 eller 2, alt efter hvad der er relevant, dog ligeligt mellem de forsørgelsesberettigede børn, der har ret til børnepension.

Artikel 64

Varighed af efterladte- og børnepension

1.   Efterladte- og børnepension udbetales fra den første dag i den måned, der følger efter datoen for medlemmets eller det tidligere medlems død.

2.   Ved pensionsmodtagerens død ophører dennes ret ved udgangen af den måned, hvori dødsfaldet indtræder.

3.   Retten til børnepension ophører ved udgangen af den måned, hvori det forsørgelsesberettigede barn fylder 21 år.

Dog forlænges retten til børnepension, så længe det forsørgelsesberettigede barn er under skole- eller erhvervsmæssig uddannelse, dog højst til udgangen af den måned, i hvilken den pågældende fylder 25 år.

Retten til børnepension bevares, hvis det forsørgelsesberettigede barn på grund af sygdom eller invaliditet er ude af stand til at sørge for sit underhold. Sygdommen eller invaliditeten skal være anerkendt af Parlamentets læge. Pensionsmodtageren kan anfægte lægens afgørelse ved at begære, at der nedsættes et udvalg, som sammensættes i henhold til reglerne for invaliditetsudvalget, jf. bilag II, afdeling 3, i vedtægten.

Pensionsretten ophører, hvis det forsørgelsesberettigede barn bliver i stand til at forsørge sig selv igen. Parlamentet kan hvert femte år lade det forsørgelsesberettigede barn undersøge af en læge, der er udpeget til at vurdere, om den pågældende stadig opfylder betingelserne for at oppebære børnepension.

4.   Efterladte ægtefæller og forsørgelsesberettigede børn, der har ret til pension, skal indgive deres ansøgning om udbetaling af pensionen senest seks måneder efter, at de har erhvervet ret til pensionen. Hvis denne frist ikke overholdes, udbetales den pågældendes pension fra den første dag i den måned, hvor ansøgningen blev modtaget af Parlamentets kompetente tjenestegren.

AFSNIT III

ALMINDELIGE OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

KAPITEL 1

Regler om betaling

Artikel 65

Overholdelse af finansforordningen

1.   Gennemførelsen af disse gennemførelsesbestemmelser såvel som enhver anmodning om betaling, der indgives i henhold hertil, skal overholde finansforordningen.

2.   Når der ifølge disse gennemførelsesbestemmelser indgås aftaler mellem Parlamentet og en tredjepart, har den kompetente anvisningsberettigede beføjelse til at underskrive dem.

Artikel 66

Principper for midlernes anvendelse

1.   De beløb, der udbetales i henhold til afsnit I, kapitel 4, 5 og 6, anvendes udelukkende til at finansiere aktiviteter, der er forbundet med udøvelsen af medlemmernes mandat, og må ikke anvendes til dækning af personlige udgifter eller til finansiering af støtte eller gaver af politisk karakter.

2.   Medlemmer må i forbindelse med anvendelsen af de midler, der stilles til rådighed i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser, ikke handle på en måde, der bringer deres egne interesser i konflikt med Unionens interesser.

Der foreligger en interessekonflikt, når et medlems handlinger er påvirket familiemæssigt, følelsesmæssigt eller af økonomiske interesser eller enhver anden direkte eller indirekte personlig interesse.

3.   Medlemmerne tilbagebetaler ikke-anvendte beløb til Parlamentet, medmindre de indgår i en fast godtgørelse.

Artikel 67

Bankoverførsel, valuta og vekselkurs

1.   Betalinger i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser sker ved bankoverførsel i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366 (12). Parlamentet afholder de udgifter, der påhviler betaleren. Alle andre udgifter afholdes af modtageren.

2.   Udbetalingerne sker i euro, medmindre modtageren er valgt eller har sin bopæl i en medlemsstat, der ikke har euroen som valuta, og anmoder om, at hele eller en del af udbetalingen sker i denne medlemsstats valuta.

3.   Omregningen mellem euro og en anden valuta foretages ved anvendelse af den månedlige regnskabskurs for euroen, der fastsættes i overensstemmelse med finansforordningens artikel 19, stk. 3.

4.   Uanset stk. 3 skal omvekslingen mellem euro og en anden valuta for så vidt angår udbetaling af medlemmernes udgifter til assistenter foretages under anvendelse af den månedlige regnskabskurs for euroen i december måned i det forudgående år. Det maksimale månedlige beløb, angivet i en anden valuta end euroen, som stilles til rådighed for medlemmet i løbet af en valgperiode, kan imidlertid ikke efter hensyntagen til den årlige indeksering og de eventuelle forhøjelser, der vedtages af Præsidiet, være mindre end det maksimale månedlige beløb, der blev fastsat for det forudgående år.

Artikel 68

Bankkonti

1.   Straks efter tiltrædelsen giver medlemmet Parlamentets kompetente tjenestegren bankoplysninger (f.eks. bankens IBAN-nummer og BIC-kode (SWIFT) samt bankens adresse) for en eller flere konti, der er oprettet i den pågældendes navn i en EU-medlemsstat og bestemt til indbetaling af det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag, af andre godtgørelser og af beløb til refusion af andre udgifter.

Den konto, hvortil det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag indbetales, vil ligeledes blive anvendt til udbetaling af overgangsgodtgørelse og pensionsydelser, medmindre der modtages andre instrukser fra medlemmet, det tidligere medlem eller retssuccessorerne.

2.   Udbetaling af beløb til en anden person end medlemmet er betinget af, at der forelægges et dokument udstedt af modtagerens bank, hvori det bekræftes, at han/hun er indehaver af den konto, hvortil udbetalingen skal ske, og hvori kontoens IBAN-nummer og bankens BIC-kode og adresse anføres.

3.   For så vidt angår udbetalinger til medlemmernes assistenter, meddeler medlemmet sin medarbejders bankoplysninger til betalingsagenten eller alt efter omstændighederne til Parlamentets kompetente tjenestegren. Medarbejderen åbner en bankkonto i en EU-medlemsstat. Udbetalingen sker i den valuta, som medarbejderens løn eller honorar er fastsat i.

Betalingsagenten meddeler sine bankoplysninger til Parlamentets kompetente tjenestegren.

Artikel 69

Betalinger

1.   Det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag, overgangsgodtgørelse og eventuelle pensioner udbetales den 15. i måneden for den løbende måned. Godtgørelsen for de almindelige udgifter udbetales den 1. i måneden for den løbende måned.

2.   Udbetalinger til betalingsagenten i forbindelse med medlemmernes udgifter til assistenter overføres den 15. i måneden for den løbende måned.

Ved udbetalingen tages hensyn til de instrukser, som medlemmet har indgivet inden den 25. i den foregående måned.

3.   Godtgørelse af andre udgifter sker ved forelæggelse af de bilag, der kræves ifølge disse gennemførelsesbestemmelser.

Pensionsmodtagere skal efter anmodning fra Parlamentets kompetente tjenestegren fremlægge bevis for, at de er i live i form af en attest udstedt af en læge eller en kompetent offentlig myndighed.

4.   De bilag, der kræves ifølge disse gennemførelsesbestemmelser, skal forelægges inden for de nedenfor anførte frister:

a)

ved rejseudgifter og dagpenge: senest den 31. juli i året efter det kalenderår, hvori den pågældende rejse blev påbegyndt

b)

ved udgifter til medlemmernes assistenter og andre udgifter: inden udløbet af den frist, der er fastsat i de relevante bestemmelser, og senest den 7. december i det regnskabsår, hvor beløbet søges godtgjort, eller udgiften søges afholdt.

5.   Generalsekretæren kan give tilladelse til særlige ordninger for udbetaling af forskud på almindelige rejse- og opholdsudgifter.

KAPITEL 2

Regularisering og inddrivelse

Artikel 70

Genparter af bilag

Hvis de bilag, der kræves i disse gennemførelsesbestemmelser, går tabt, indgiver medlemmerne en erklæring om tabet ledsaget af genparter af bilag i overensstemmelse med de krav, der stilles i disse gennemførelsesbestemmelser.

Artikel 71

Ophør af betalinger foretaget af Parlamentet

1.   Hvis et medlem, et tidligere medlem, en af deres retssuccessorer eller betalingsagenter ikke overholder disse gennemførelsesbestemmelser eller omkostningsregulativet, kan den kompetente anvisningsberettigede helt eller delvis bringe de pågældende betalinger til ophør.

2.   Den kompetente anvisningsberettigede underretter først skriftligt den pågældende om hensigten om at bringe de omhandlede betalinger til ophør og giver ham eller hende mulighed for at fremsætte skriftlige bemærkninger og forelægge eventuel dokumentation til støtte herfor. Der sendes eventuelt en kopi af den pågældende meddelelse til de berørte tredjeparter.

3.   Hvis den pågældende ikke forelægger tilstrækkelig dokumentation for, at han eller hun overholder disse gennemførelsesbestemmelser eller omkostningsregulativet, træffer den kompetente anvisningsberettigede afgørelse om at bringe de relevante betalinger til ophør. enhver sådan afgørelse berører ikke artikel 72 i disse gennemførelsesbestemmelser.

Artikel 72

Tilbagesøgning af beløb, der uretmæssigt er udbetalt af Parlamentet

1.   Ethvert beløb, der uretmæssigt er udbetalt i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser eller omkostningsregulativet, kræves tilbagebetalt af det pågældende medlem eller tidligere medlem eller dettes retssuccessorer. Afgørelsen om tilbagesøgning træffes af generalsekretæren.

2.   Inden der træffes afgørelse om tilbagesøgning, underretter generalsekretæren skriftligt den pågældende om indledningen af tilbagesøgningsproceduren og giver ham eller hende mulighed for at fremsætte skriftlige bemærkninger og forelægge eventuel dokumentation til støtte herfor.

3.   Efter at afgørelsen om tilbagesøgning er truffet, foretager generalsekretæren inddrivelsen i overensstemmelse med finansforordningen. Inddrivelsesproceduren må ikke forhindre medlemmet i at udøve sit mandat på effektiv vis.

4.   Generalsekretæren kan delegere sine beføjelser i henhold til stk. 1, 2 og 3 til den kompetente generaldirektør.

5.   Denne artikel finder tilsvarende anvendelse over for tredjeparter.

KAPITEL 3

Andre almindelige finansielle bestemmelser

Artikel 73

Indeksering

1.   Præsidiet kan beslutte at foretage en årlig indeksering af de i artikel 3, stk. 5, artikel 15, stk. 2, litra d), artikel 20, artikel 22, stk. 1 og 3, artikel 24, stk. 2, og artikel 44, stk. 2, fastsatte beløb, idet den årlige indeksering ikke kan være højere end den årlige inflation i Unionen siden oktober måned i det forudgående år som offentliggjort af Eurostat.

2.   Præsidiet foretager i givet fald en årlig indeksering af det beløb, der er fastsat i disse gennemførelsesbestemmelsers artikel 29, stk. 4, på grundlag af det fælles indeks, som De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor i samarbejde med medlemsstaternes statistiske kontorer har udarbejdet, jf. vedtægtens artikel 65. Denne indeksering gælder med tilbagevirkende kraft fra juli måned i det pågældende år.

Artikel 74

Beskatning

Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 260/68 (13) finder anvendelse på medlemmerne og modtagerne af en pension i henhold til statuttens artikel 13, 14, 15 og 17 på de i statuttens artikel 12 fastsatte betingelser.

Artikel 75

Udlæg

1.   Der kan foretages udlæg i op til en tredjedel af det i statuttens artikel 10 omhandlede vederlag, af overgangsgodtgørelsen, af alderspensionen i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser eller af pensionen i henhold til bilag III til omkostningsregulativet på grundlag af en retslig afgørelse eller en afgørelse truffet af en kompetent administrativ myndighed.

2.   Generalsekretæren giver instrukser om gennemførelsen af en sådan foranstaltning. De pågældende instrukser skal tage behørigt hensyn til den senest tilgængelige fattigdomsrisikotærskel, der er fastsat af Eurostat, hvor det er relevant, for den stat, hvor det pågældende medlem eller tidligere medlem har fast bopæl, og skal, hvor det er relevant, være forenelige med kravet om, at medlemmerne skal kunne udøve deres mandat på effektiv vis. Det pågældende medlem skal høres, inden der gives sådanne instrukser.

KAPITEL 4

Afsluttende bestemmelser

Artikel 76

Klage

1.   Et medlem eller et tidligere medlem, der mener, at den kompetente tjenestegren ikke har anvendt disse gennemførelsesbestemmelser korrekt på vedkommendes tilfælde, kan indgive en skriftlig klage til generalsekretæren.

2.   Såfremt medlemmet eller det tidligere medlem ikke er enigt i generalsekretærens afgørelse, kan vedkommende indgive en klage til kvæstorerne, som træffer afgørelse efter at have hørt generalsekretæren. Klagen stiles til formanden for kvæstorerne.

3.   Er en part i klageproceduren ikke enig i kvæstorernes afgørelse, kan vedkommende indgive en klage til Præsidiet til endelig afgørelse. En sådan klage skal baseres på de samme bilag, som allerede er indgivet sammen med klagerne i henhold til stk. 1 og 2, og skal stiles til formanden.

4.   Klager indgivet i henhold til stk. 1, 2 eller 3 skal begrundes og skal indgives skriftligt sammen med eventuel dokumentation senest to måneder efter meddelelsen af den anfægtede afgørelse.

5.   Parlamentet sikrer, at klagerne modtager en kvittering for modtagelsen af enhver klage, som de har indgivet.

6.   Hvis medlemmet efter at have indgivet en klage på grundlag af denne artikels stk. 1, 2 eller 3, og inden den kompetente klageinstans har truffet en afgørelse, anfægter den afgørelse, der er genstand for klagen, ved et annullationssøgsmål på grundlag af artikel 263 i TEUF, konstateres det, at klagen ikke længere har nogen genstand, og proceduren afsluttes.

En klage på grundlag af denne artikels stk. 1, 2 eller 3 afvises, hvis medlemmet indgiver den efter at have anlagt et annullationssøgsmål på grundlag af artikel 263 i TEUF.

7.   Denne artikel finder tilsvarende anvendelse på medlemmers og tidligere medlemmers retssuccessorer.

Artikel 77

Elektronisk scannede bilag

1.   Når disse gennemførelsesbestemmelser vedrører indgivelse af ansøgninger om godtgørelse eller betaling af udgifter, kan sådanne ansøgninger indsendes i elektronisk form med en digital signatur.

2.   Når disse gennemførelsesbestemmelser kræver fremlæggelse af bilag, kan sådanne bilag fremlægges i form af scannede kopier, forudsat at det pågældende medlem erklærer på tro og love, at de scannede kopier af indsendte bilag er identiske med originalerne.

3.   For at muliggøre kontrol af overensstemmelsen mellem de scannede kopier og de originale bilag opbevarer medlemmerne originalerne indtil den 31. december i det kalenderår, der følger efter det år, hvor anmodningen om godtgørelse blev indgivet.

Parlamentets kompetente tjenestegrene gennemfører et system med stikprøvekontrol for at sikre, at de scannede kopier af bilagene er identiske med originalerne.

Artikel 78

Beregning af frister

Ved beregningen af de frister, der er fastsat i disse gennemførelsesbestemmelser, finder artikel 2 og 3 i Rådets forordning (EØF, Euratom) nr. 1182/71 (14) anvendelse.

Artikel 79

Meddelelser

1.   Meddelelser fra Parlamentets tjenestegrene i henhold til disse gennemførelsesbestemmelser og omkostningsregulativet kan foretages på en hvilken som helst måde, der sikrer, at fremsendelsen er effektiv, herunder pr. e-mail eller med andre elektroniske midler. For medlemmer anses meddelelser pr. e-mail for at være gyldigt foretaget efter modtagelse af en læsekvittering eller senest fem arbejdsdage efter modtagelse af kvitteringen for levering af e-mailen til deres officielle e-mailadresse i Parlamentet.

2.   Medlemmerne skal med henblik på meddelelser underrette Parlamentet om deres e-mailadresse og deres faste bopælsadresse ved mandatets ophør og derefter hver gang, der sker en ændring heraf, inden for en måned. Det samme gælder for medlemmers og tidligere medlemmers retssuccessorer, som skal underrette Parlamentet om deres e-mailadresse og deres faste bopælsadresse på tidspunktet for successionen og derefter hver gang, der sker en ændring heraf, inden for en måned.

3.   Med henblik på finansforordningens artikel 98, stk. 2, andet afsnit, anses enhver forsinkelse i fremsendelsen fra Parlamentet af en debetnota for at skyldes debitors adfærd, hvis debitoren var underlagt og ikke overholdt nærværende artikels stk. 2.

Artikel 80

Ikrafttræden

Disse gennemførelsesbestemmelser træder i kraft på den første dag i mødeperioden efter valget til Europa-Parlamentet i 2024.

Artikel 81

Ophævelse

Præsidiets afgørelse af 19. maj og 9. juli 2008 om gennemførelsesbestemmelser til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer ophæves hermed med virkning fra den første dag i mødeperioden efter valget til Europa-Parlamentet i 2024. Omkostningsregulativet blev ophævet på datoen for statuttens ikrafttræden, men det fortsætter med at finde anvendelse med henblik på de i nærværende gennemførelsesbestemmelsers afsnit IV fastsatte overgangsbestemmelser.

AFSNIT IV

OVERGANGSBESTEMMELSER

Artikel 82

Efterladte-, invalide- og alderspension

1.   Efterladte- og invalidepension, supplerende invalidepension, der ydes til forsørgelsesberettigede børn, og alderspension tilkendt i henhold til omkostningsregulativets bilag I, II og III, vil fortsat blive udbetalt efter reglerne i disse bilag til de personer, der allerede modtog en sådan pension inden den 14. juli 2009.

Afgår et tidligere medlem, der modtager invalidepension, ved døden efter den 14. juli 2009, udbetales der efterladtepension til den pågældendes ægtefælle, partner i et fast ægteskabslignende forhold eller børn, over for hvem der består forsørgelsespligt, i overensstemmelse med bilag I til omkostningsregulativet.

2.   De alderspensionsrettigheder, som i henhold til bilag III til omkostningsregulativet er erhvervet inden den 14. juli 2009, består uændret. De personer, der har erhvervet rettigheder under nævnte pensionsordning, modtager en pension beregnet på grundlag af de rettigheder, de har erhvervet i henhold til det pågældende bilag, fra det tidspunkt, hvor de opfylder de betingelser, som i så henseende er fastsat i den pågældende medlemsstats nationale lovgivning, og har indgivet en ansøgning, som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i nævnte bilag.

Artikel 83

Supplerende pension

1.   En supplerende pension, der forfalder til betaling til tidligere medlemmer eller andre modtagere i henhold til artikel 1, 3 og 4 i bilag VII til omkostningsregulativet fra den 1. juli 2023, udbetales i overensstemmelse med følgende betingelser og undtagelser:

a)

Pensionens størrelse i henhold til artikel 2, stk. 1, i bilag VII til omkostningsregulativet og størrelsen af maksimums- og minimumspensionen i henhold til artikel 2, stk. 2, i nævnte bilag nedsættes med 50 %.

b)

Grundlønnen for en dommer ved Den Europæiske Unions Domstol som omhandlet i artikel 2, stk. 1 og 2, i bilag VII til omkostningsregulativet er grundlønnen den 30. juni 2023 og ajourføres ikke efter denne dato.

c)

Pensionen i henhold til artikel 1 i bilag VII til omkostningsregulativet udbetales fra den første dag i den kalendermåned, der følger efter den dato, hvor medlemmet fylder 67 år.

d)

Hvis medlemmet ved sin død ikke er fyldt 67 år, træder retten til efterladtepension/børnepension i henhold til artikel 4, stk. 1, i bilag VII til omkostningsregulativet i kraft fra den første dag i den kalendermåned, der følger efter den måned, hvor det afdøde medlem ville være fyldt 67 år.

2.   For så vidt angår pensioner, der forfaldt til betaling til tidligere medlemmer eller andre modtagere i henhold til artikel 1, 3 og 4 i bilag VII til omkostningsregulativet inden den 1. juli 2023, nedsættes og justeres de skyldige beløb fra denne dag som følger:

a)

Pensionens størrelse i henhold til artikel 2, stk. 1, i bilag VII til omkostningsregulativet og størrelsen af maksimums- og minimumspensionen i henhold til artikel 2, stk. 2, i nævnte bilag nedsættes med 50 %.

b)

Grundlønnen for en dommer ved Den Europæiske Unions Domstol som omhandlet i artikel 2, stk. 1 og 2, i bilag VII til omkostningsregulativet er grundlønnen den 30. juni 2023 og ajourføres ikke efter denne dato.

3.   Hvis det tidligere medlem eller anden modtager som følge af anvendelsen af stk. 1, litra a) og/eller b), eller stk. 2, litra a) og/eller b), vil skulle leve under eller længere under den seneste tilgængelige fattigdomsrisikotærskel for den stat, hvor vedkommende har fast bopæl, kan vedkommende indgive en ansøgning om forhøjelse af pensionen til kvæstorerne. Denne tærskel er den, der fastsættes af Eurostat, hvis det er relevant. Denne ansøgning skal ledsages af alle relevante oplysninger og bilag, der gør det muligt for Parlamentet at vurdere det tidligere medlems eller anden modtagers andre indtægter og vedkommendes finansielle situation, f.eks. en attest udstedt af en kompetent national myndighed, der bekræfter hans eller hendes andre indtægter og finansielle situation.

Under hensyntagen til det tidligere medlems eller anden modtagers andre indtægter og finansielle situation kan kvæstorerne yde en forhøjelse af pensionen, således at den når fattigdomsrisikotærsklen. Pensionsbeløbet efter en sådan forhøjelse kan dog ikke være højere end den pension, der ville være blevet udbetalt i henhold til artikel 1-4 i bilag VII til omkostningsregulativet, således som den var gældende den 30. juni 2023.

Når kvæstorerne bevilger en forhøjelse af pensionen, forelægger det tidligere medlem eller anden berørt modtager hvert år en ajourføring af de bilag, der er omhandlet i første afsnit, for Parlamentets kompetente tjenestegren med henblik på en vurdering af, om betingelserne for tildeling af forhøjelsen over tid er opfyldt. Hvis den årlige vurdering foretaget af Parlamentets kompetente tjenestegren medfører et behov for at ophæve den oprindelige afgørelse eller forhøje pensionen i forhold til den, der oprindeligt blev tildelt, forelægger Parlamentets kompetente tjenestegren et forslag herom for kvæstorerne til afgørelse. Alle andre justeringer af den oprindeligt bevilgede forhøjelse besluttes af Parlamentets kompetente tjenestegren.

Hvis det tidligere medlem eller anden modtager ikke er enig i kvæstorernes afgørelse i henhold til dette stykkes andet eller tredje afsnit, kan vedkommende inden for to måneder fra meddelelsen af denne afgørelse anmode om, at sagen henvises til Præsidiet i overensstemmelse med artikel 76, stk. 3.

4.   Enhver tillægspension, jf. artikel 1 og 2 i omkostningsregulativets bilag VII, som endnu ikke er forfaldet til betaling pr. 1. januar 2019, pålægges en særlig afgift, der beløber sig til 5 % af det nominelle beløb for pensionen. Afgiften betales direkte til den supplerende (frivillige) pensionsfond.

5.   Den supplerende (frivillige) pension til andre modtagere, jf. artikel 3 og 4 i omkostningsregulativets bilag VII, som den 1. januar 2019 endnu ikke er forfaldet til betaling, pålægges en særlig afgift, der beløber sig til 5 % af det nominelle beløb for pensionen. Afgiften betales direkte til den supplerende (frivillige) pensionsfond.

6.   Følgende medlemmer, der er valgt i 2009, vil fortsat, efter statuttens ikrafttræden, kunne erhverve nye rettigheder i henhold til omkostningsregulativets bilag VII:

a)

medlemmer, der var medlemmer i den forudgående valgperiode, og

b)

medlemmer, der allerede havde erhvervet eller var i færd med at erhverve rettigheder i henhold til den supplerende pensionsordning, og

c)

medlemmer, for hvem den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, har vedtaget en undtagelsesordning i henhold til statuttens artikel 29, eller som i henhold til statuttens artikel 25 selv har valgt at være omfattet af den nationale ordning, og

d)

medlemmer, der ikke har ret til en national pension eller en EU-pension i forbindelse med udøvelsen af deres mandat som medlem af Europa-Parlamentet.

7.   De bidrag til den supplerende (frivillige) pensionsfond, der påhviler medlemmet, betales af medlemmets private midler.

8.   Med forbehold af artikel 1, stk. 6, i bilag VII til omkostningsregulativet kan et medlem eller et tidligere medlem, der har tilsluttet sig den supplerende (frivillige) pensionsordning som omhandlet i bilag VII til omkostningsregulativet, i en periode på seks måneder fra den 1. juli 2023 indgive en ansøgning om at træde ud af den supplerende (frivillige) pensionsordning og modtage den supplerende pension i form af en endelig engangsudbetaling. Ansøgningen underskrives af medlemmet eller det tidligere medlem og indgives af vedkommende til generalsekretæren. Når en ansøgning er kontrasigneret af generalsekretæren, bliver den bindende og uigenkaldelig. Generalsekretæren kan delegere beføjelsen til at kontrasignere til en repræsentant for Parlamentets kompetente tjenestegren.

Størrelsen af den endelige engangsudbetaling med et fast beløb fastsættes af Parlamentets kompetente tjenestegren ved udgangen af den måned, hvor den i første afsnit omhandlede ansøgning modtages. Den beregnes som summen af to beløb. Det første beløb svarer til summen af de bidrag i nominel værdi, som det pågældende medlem eller tidligere medlem har indbetalt til den supplerende (frivillige) pensionsordning, efter fradrag af de pensionsudbetalinger, som vedkommende allerede har modtaget, i nominel værdi. Dette fradrag må ikke overstige det samlede beløb af de bidrag, som den pågældende har indbetalt til den supplerende (frivillige) pensionsordning. Det andet beløb svarer til 20 % af de samlede bidrag i nominel værdi, som det pågældende medlem eller tidligere medlem har indbetalt til den supplerende (frivillige) pensionsordning. Alle beløb betales i euro.

Alle optjente rettigheder og/eller fremtidige rettigheder i pensionsordningen for det pågældende medlem, det tidligere medlem eller den fremtidige anden modtager fastsættes endeligt ved udgangen af den måned, hvor den i nærværende stykkes første afsnit omhandlede ansøgning modtages. Navnlig er de rettigheder, der er fastsat i artikel 1, 3 og 4 i bilag VII til omkostningsregulativet, ikke længere gældende, og nærværende artikels stk. 3 finder ikke anvendelse på det pågældende medlem, det tidligere medlem eller den fremtidige anden modtager.

Den endelige engangsudbetaling med et fast beløb betales, senest tre måneder efter at Parlamentet har modtaget den i første afsnit omhandlede ansøgning.

Artikel 84

Overgangsgodtgørelse

1.   Overgangsgodtgørelse efter omkostningsregulativets bilag V vil fortsat blive udbetalt efter reglerne i dette bilag til de personer, der allerede modtog en sådan godtgørelse inden statuttens ikrafttræden.

2.   Et medlem, hvis mandat i Parlamentet definitivt ophører ved udløbet af den sjette valgperiode, vil få udbetalt den overgangsgodtgørelse, der er fastsat i ovennævnte bilag V.

3.   For de medlemmer, som modtager vederlaget i henhold til statuttens artikel 10, og hvis mandat ophører efter datoen for statuttens ikrafttræden, medregnes den mandatperiode, der ligger forud herfor, ved beregningen af overgangsgodtgørelsen i henhold til statuttens artikel 13.

4.   De i stk. 3 omhandlede medlemmer kan dog anmode om, at der sker en forholdsmæssig beregning af overgangsgodtgørelsen, således at godtgørelsen for den mandatperiode, der ligger forud for datoen for statuttens ikrafttræden, beregnes efter de regler, der er fastsat i omkostningsregulativets bilag V. Varigheden af det mandat, der indgår i nævnte forholdsmæssige beregning, fratrækkes den maksimale varighed som fastsat i statuttens artikel 13, stk. 2.

Artikel 85

Medlemmer omfattet enten af statuttens artikel 25 eller af artikel 29

1.   Medlemmer, der blev genvalgt i 2009, og som har benyttet sig af den valgmulighed, de har efter statuttens artikel 25, vil for perioden efter den 14. juli 2009 kun få udbetalt vederlag, overgangsgodtgørelse, alders-, invalide- og efterladtepension på de betingelser, der er fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor de er valgt, og udgiften afholdes udelukkende over den pågældende medlemsstats budget.

Endvidere kan de i dette stykkes første afsnit omhandlede medlemmer anmode Parlamentet om at få overgangsgodtgørelsen for den mandatperiode, der ligger forud for den 14. juli 2009, udbetalt efter de regler, der er fastsat i omkostningsregulativets bilag V.

2.   Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse på de medlemmer, der er valgt i en medlemsstat, som har vedtaget en undtagelsesordning i henhold til statuttens artikel 29.

3.   Den tredjedel af forsikringspræmien, der betales af medlemmerne, vil, for så vidt angår medlemmer, der er valgt i en medlemsstat, som har vedtaget en undtagelsesordning i henhold til statuttens artikel 29, eller medlemmer, der i henhold til statuttens artikel 25 selv har valgt at være omfattet af den nationale ordning, som en undtagelse fra artikel 7, stk. 2, i disse gennemførelsesbestemmelser blive udbetalt direkte og individuelt fra deres personlige konto.

4.   Som undtagelse fra artikel 3, stk. 1, i disse gennemførelsesbestemmelser har tidligere medlemmer, der i henhold til statuttens artikel 25 eller 29 modtager en national pension, ret til at få godtgjort to tredjedele af omkostningerne i forbindelse med sygdom, svangerskab og fødsel under de betingelser, der er fastsat i disse gennemførelsesbestemmelser, såfremt de ikke er dækket af en primær sygeforsikring.

5.   Tidligere medlemmer, der i henhold til statuttens artikel 25 eller 29 modtager en national pension, og som lider af en anerkendt alvorlig sygdom, har ret til at få godtgjort deres omkostninger i forbindelse med sygdom i forbindelse med fortsættelsen af en igangværende behandling i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i disse gennemførelsesbestemmelser, forudsat at:

a)

den alvorlige sygdom er forårsaget af en hændelse, der har fundet sted i løbet af mandatperioden og har forhindret medlemmet i at udøve den sidste del deraf

b)

sygdommen er anerkendt af Parlamentet som en alvorlig sygdom i løbet af medlemmets mandatperiode, og

c)

behandlingen af sygdommen er påbegyndt i løbet af medlemmets mandatperiode.

Såfremt det tidligere medlem er dækket af en primær sygeforsikring, gælder denne ret kun supplerende dækning, dvs. kun de omkostninger, som ikke er dækket af den primære sygeforsikring.


(1)  Europa-Parlamentets afgørelse 2005/684/EF, Euratom af 28. september 2005 om vedtagelse af statutten for Europa-Parlamentets medlemmer (EUT L 262 af 7.10.2005, s. 1).

(2)   EUT C 159 af 13.7.2009, s. 1.

(3)   EFT L 278, 8.10.1976, s. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1976/787(2)/oj.

(4)  Fælles ordning vedrørende sygeforsikring for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber, udarbejdet efter fælles aftale mellem ansættelsesmyndighederne i institutionerne, jf. artikel 72 i vedtægten for tjenestemænd i Den Europæiske Union, som fastlagt i Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF), nr. 259/68.

(5)  Kommissionens afgørelse C(2007)3195 af 2. juli 2007 om almindelige gennemførelsesbestemmelser for godtgørelse af lægeudgifter.

(6)  Rådets forordning (EKSF, EØF, Euratom) nr. 259/68 af 29. februar 1968 om ændring af vedtægten for tjenestemænd og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union (EFT L 56, 4. marts 1968, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1968/259(1)/oj.).

(7)  Fælles ordning vedrørende risikodækning for ulykker og erhvervssygdomme for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber, der er vedtaget af institutionernes ansættelsesmyndigheder efter fælles aftale, jf. artikel 73, stk. 1, i vedtægten for tjenestemænd.

(8)  Jf. punkt 15 i protokollen fra Præsidiets møde den 4. maj 2009 og notat 23/09 fra kvæstorerne.

(9)  Jf. den liste over godtgørelsesberettigede udgifter til parlamentarisk assistance, som Præsidiet vedtog den 5. juli 2010 og den 26. oktober 2015.

(10)  Præsidiets afgørelse af 14. april 2014.

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1046/oj.).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366 af 25. november 2015 om betalingstjenester i det indre marked, og om ændring af direktiv 2002/65/EF, 2009/110/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 og om ophævelse af direktiv 2007/64/EF (EUT L 337, 23.12.2015, s. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2015/2366/oj.).

(13)  Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 260/68 af 29. februar 1968 om fastlæggelse af betingelserne for og fremgangsmåden ved opkrævning af skat til De Europæiske Fællesskaber (EFT L 56, 4.3.1968, s. 8, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1968/260/oj.).

(14)  Rådets forordning (EØF, Euratom) nr. 1182/71 af 3. juni 1971 om fastsættelse af regler om tidsfrister, datoer og tidspunkter (EFT L 124, 8.6.1971, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1971/1182/oj.).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj

ISSN 1977-0871 (electronic edition)


Top